Общество

Край гроба на бебето Тюркян ДПС отбеляза 38 г. от „Възродителния процес“

От Euronews България Euronews България

За поредна година хиляди се включиха във възпоменателния митинг за жертвите на т. нар. Възродителен процес в хасковското село Могиляне. Събитието отбеляза 38 години от протестите, избухнали срещу насилствената смяна на имената на българските турци.

Традиционно в поклонението с венци, цветя и молитви се включи ръководството на ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ, както и местни лидери на движението, представители на изселническите организации в Турция и депутати от турския Меджлис. Службата бе ръководена от главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Turkan 2 Традиционно в края на декември ръководствата на ДПС участват в серията чествания на годишнините от протестите срещу "Възродителния процес" в Хасковско и Кърджалийско. Снимка: Пресцентър ДПС

Честването в Могиляне винаги се провежда на 26 декември и се приема като своеобразна кулминация на серията ежегодни възпоменателни събития, с които ДПС почита загиналите по време на Възродителния процес. Най-малката жертва на тези събития е 17-месечното бебе Тюркян. Чешмата, издигната в памет на жертвите, носи нейното име.