Euronews Primetime

Започват ремонти на най-рисковите пътни участъци

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 192456

Започват ремонти на седем от най-опасните пътни участъци у нас. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Първият от тях е в района на Кресненското дефиле, където стават чести пътни инциденти. Караджов учатсва на международния форум по пътна безопасност "Визия нула за Балканите".

 

Седемте най-опасни пътни участъка ще бъдат поетапно обезопасени. Районът около Кресна ще бъде обновен още на 17-ти юни.

 

Ще се направи с много знаци, с много допълнителни указателни табели и с колчета по средата на пътя. Почти невъзмобно в най-опасните части е да се прави изпреварване.Което е основният фактор, освен превишената скорост която е веднага след него за жертвите и за ранените.

Гроздан Караджов - министър на регионалното развитие и благоустройството

Опасните терени с висока концентрация на катастрофи са общо 80. По част от тях вече е постигнато намаляване на инцидентите. Сред най-опасните седем са пътят Русе-Бяла, Микре-Поликраище, участък в Прохода на Републиката, на части по автомагистрала Тракия, около Ихтиман.

И през този сезон ще има ремонти по пътя към морето, на Автомагистрала Хемус, около Витиня. Ремонти ще има и в други участъци, където се очакват временни ограничения в движението.

 

Моля всички, с цел на техната безопасност да спазват временната организация на движение, да не превишават скоростта, защото тези места на които се работи всъщност ще бъде още едно тясно място, още една тапа по техния път, на която има предпоставки за произшествия.

Гроздан Караджов - министър на регионалното развитие и благоустройството

Пътностроителните фирми, които протестираха срещу забавени плащания за ремонти и пътно строителство вече са преподписали договорите си

Според президента Радев, за да се намали броя на жертвите от катастрофи у нас, както и предпоставките за инциденти, трябва да се направят промени в планнирането на пътното строителство и обезопасяването.

 

Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. На второ място автомобилният парк у нас е най-стар и също най-зле поддържан.

Румен Радев - президент на Република България

Според статистиката само миналата година при катастрофи у нас са загинали 48 деца. Пострадалите подрастващи са 968. Най-честата причина е несъобразената скорост.

За Евронюз България Анелия Джамбазка.