Свят

Руският вицепремиер Александър Новак: Ще забраним доставките на петрол за страни, въвели таван на цените

От Euronews България Euronews България
Rusia Petrol AP Снимка: AP

Русия ще забрани доставките на петрол и петролни продукти за държави, които изискват спазване на ценовия таван, въведен от Запада, и може да намали добива на петрол в началото на 2023 г. с 500-700 хил. барела на ден. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в ефира на телевизионния канал "Русия-24".

"Като част от този декрет ще бъде въведена забрана за доставка на петрол и петролни продукти за тези страни, тези юридически лица, които ще изискват спазване на договорите за таван на цените, който е въведен от Европейския съюз, така че ние сме готови да пристъпим към намаляване частично на производството. В началото на следващата година може да намалим добива с около 500-700 000 барела дневно, което е около 5-7% за нас", каза той.

Новак допълни, че размерът на подобно намаление на производството на петрол е незначителен, "но въпреки това такива рискове съществуват".

Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия се договориха да въведат от 5 декември таван от 60 долара за барел руски суров петрол, доставян по море, за подчинените им кораби и територии. Освен това от 5 февруари 2023 г. ще влязат в сила таваните на цените на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат определени по-късно.