Политика

Депутатите приеха закон за контрол на вноса на руски петрол на първо четене

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Депутатите приеха на първо четене законопроект, който да следи дали се изпълняват ограниченията на Европейския съюз за внос на руски петрол.

Остро срещу текстовете възразиха от "Възраждане", които обясниха, че има опасност да затвори рафинерията и това би било икономически неизгодно за България и в разрез с интересите на страната. Подобни тези лансираха и от БСП, които също не подкрепиха законопроекта.

Предложеният законопроект е внесен от ДПС. Според него се налага забрана за износ на нефтопродукти и суров петрол от Русия. Отделно се забранява да бъдат изнасяни и произведени петролни продукти произведени у нас от руски нефт. Това обаче ще бъде коригирано според изискванията на Брюксел, увери председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов.

"Видяхте в последния пакет какво имаме право да правим, вече има уточнение, че може да се изнасят нефтопродукти за украйна, както и такива които биха застрашили околната среда или не могат да бъдат съхранявани безопасно. Затова и ние ще коригираме текстовете между първо и второ четене", обясни Чобанов.

"От БСП няма да подкрепим текстовете по една причина, това не е работа на българския парламент да осъществява контрол по дадена деругация, има си институции", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"Важно е да се знае, че от 16 декември влезе в сила новия пакет от санкции в който ясно и точно европейските партньори забраняват износа към Украйна. Както на петрол така и на всички други продукти. Това са фактите", обясни Цончо Ганев от "Възраждане".

От ДПС напомниха, че досега България се е правила, че не разбира правилата на Европейския съюз.

"Комисията няколко пъти прави изказвания, чебългария не може да изнася нефтопродукти, ние всички се правихме на ударени че не го разбираме. Оттук нататък не трябва да се правим на ударени. Една чужда компания преработва горивото на една чужда компания и нищо от това не е български продукт. Ние нямаме контрол и какво ще правим ако преустановят дейността", каза Станислав Анастасов от ДПС.

Законопроектът беше подкрепен и от ГЕРБ-СДС. Според председателят на енергийната комисия тестовете ще бъдат подкрепени на първо четене, но от коалицията ще предложат изрично в законопроекта между двете четения да се запише, че ще е позволен износа за Украйна, както и износа на всички продукти, които не могат да се продават в Европейския съюз.

"Лукойл" през 2021 г. си е осигурявал петрол и от други източници, 50% от петрола не е руски, това означава че няма проблем. Всички тези приказки как ще затвори рафинерията не са верни. По-скоро трябва да помислите , че през тази година рафинерията е получила 80 млн. лева компенсации за тока, а през следващата ще получи 300 млн. компенсации за тока. Това трябва да се промени", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Този дебат прилича на дебата за оръжието на Украйна, чуват се политически тези, но не и доказателство на тези тези", каза Делян Добрев, цитиран от БНТ.

От партията настояват отново да бъде записано, че ще се изземват приходите на рафинерията - разликата между цената на сорт "Брент" и руския петрол.

Сериозни критики по време на дебата бяха отправени към служебното правителство от Продължаваме промяната. По думите на депутатите от групата, служебното правителство е защитавало интересите на "Лукойл", а не на България.

Депутатите продължават работа с гласуването на първо четене на законопроект, който да позволи да бъде назначен специален управител от държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас".