Добро Утро, Европа

Разменените бебета: Разследването продължава, а с него и търсенето на отговори

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Вече няколко дни, историята на двете бебета, разменени в столичната болница „Шейново“, вълнува обществото и отваря ключови въпроси. Най-важният от тях е каква ще бъде съдбата на двете новородени и колко време ще отнеме връщането им на биологичните родители. Според експерт по гражданско и семейно право, законът дава няколко възможности в тази ситуация.

"Жената, която отказва да върне чуждо дете, самоволно го задържа по смисъла на текстовете от НК, означава че извършва престъпление което се наказва с до 3 години лишаване свобода, ако това е доказано. От административна гледна точка Агенция за закрила на детето биха могли да видят в това дете „дете в риск“, което е отделено от родителите които са му установени и това не са мъжа и жената, при които живее. В смисъл те могат да го настанят по административен ред извън семейството", казва доц. Стоян Ставру, експерт по гражданско и семейно право.

Децата са били разменени още при първото подаване на майките им. Още не се знае кой е виновен, но версията за умишлена подмяна бе категорично отхвърлена от директора на болницата.

"Смущаващите факти са, че при целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. Изключително смущаващо е, че при изписването на децата тези гривнички не са били свалени, което е протокол при нас. След като бебетата се родят и ги приемем в неонатологично отделение, ние ги поставяме в кошчета, с които ги носим на майките. На видно място върху тях санаписани номерът на майката и бебето. Така че всъщност размяната е станала точно тогава", сподели д-р Румен Велев, директор на САГБАЛ „Шейново“.

Въпреки доказателството след ДНК експертизите, семейството на Севда Михайлова, която е една от двете майки, ще се бори в съда за детето, това потвърди нейният брат. Семейството е разстроено от случилото се.

"До последно ще се борим за доказване на истината и каквото покаже съда ние го приемаме, това мога да кажа", категоричен е Ганчо, брат на Севда Михайлова.

Реакцията на семействата е нормална при подобна ситуация, според психолога Ирина Кирякова, въпреки че в 20-годишната си практика не е срещала подобен казус.

"Когато нещо е така голямо и разтърсващо, става малко фрагментарно в съзнанието ни, и ние се лутаме между чувствата и емоциите които ни заливат, от друга страна, мислим си някакви сценарии. Всяка такава една ситуация на объркване на грешка. Грешки стават наистина навсякъде В определени сфери и професии, те просто са много видими и правят много голямо впечатление на хората и това е нормално", твърди психологът Ирина Кирякова.

"Категорично смятам, че освен юридически, има и много психологически и етически компоненти и комплексни отношения, които възникват. Не може от една жена да дойде някой и да и вземе детето, защото видите ли.. Тя го е гледала няколко месеца и изведнъж идва някой да го вземе, защото един ДНК тест показва, че не е детето й. Да, но тази и другата жена са живели няколко месеца с това дете. Един ДНК тест не може да заличи това, което се е случило. Неимуществените вреди и този стрес, на който са подложени двете семейства, съвсем адекватно изискват някакво обезщетение", продължава доц. Ставру.

Ива Крумова е майка, която преди няколко години преживява нещо подобно, но за щастие разбира за неволната размяна навреме.

"Моят случай е отпреди три години и половина. Аз родих в Първа АГ Болница „Св. София“ в София. Аз родих през нощта, съответно видях бебето за секунди. След това до сутринта се възстановявах, чак към 10:00 отидох да си взема детето и да го видя. Казах си номерчето от гривната и ми носят съответно едно бебе. Не съм проверявала ръката на бебето, но просто видях, че номерът е различен. И казах, вие сте ми дали друго бебе. Акушерката съответно възкликна, вие не си ли познавате бебетата. Съответно аз казах, че го виждам за първи път. Ако аз бях взела бебето си в стаята, след това майката щеше да дойде и съответно бебето й нямаше да го има, и щеше да стане голям проблем", споделя тя.

Разследването на случая с размяната на двете бебета в болница "Шейново" продължава, а с него и търсенето на важни отговори.