Европа

Орбан: Преговори за мир, но без защита на суверенитета на Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се обяви за намиране на решение на войната чрез преговори, които обаче, по думите му, не е задължително да защитават суверенитета и независимостта на Украйна.

Според Виктор Орбан изминалата година е била най-трудната за Унгария след падането на комунизма. На въпрос на репортер на Euronews, унгарският министър-председателят отговори, че правителството му ще продължи кампанията си срещу европейските санкции. 

 

Ние сме против всички санкции. Като цяло сме против политиката на санкции, така че ако зависеше от нас, нямаше да има такава. А ако имаше, то щеше да е много по-тясно насочена и по-добре проектирана. Защото санкциите не са добри, затова гласуваме против тях, затова винаги се обявяваме срещу тях. Но в крайна сметка Съюзът е този, който решава, и ние не налагаме вето. Ето защо, ако трябва да сте справедливи към мен, може би е по-добре да кажете, че не наложихме вето на всички санкции, но и не подкрепих нито една от тях. Няма да го направя и в бъдеще. 

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Въпреки че отхвърля политиката на санкции, Орбан е съгласен с идеята за отслабване на Русия. Но мирният му план не се основава на запазването на суверенна Украйна.

 

Би било добре за цяла Европа и за Унгария, ако оръжията спрат да гърмят и се опитаме да постигнем решение чрез преговори. Дали в края на преговорите ще имаме независима, суверенна Украйна или не, ще се определи по време на преговорите, нека не решаваме още в началото, защото ако искаме да постигнем резултати от преговорите още в началото им, никога няма да има прекратяване на огъня или преговори.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Според унгарския министър-председател, ако бъдат отменени санкциите в областта на енергетиката, инфлацията в страната, която е най-високата в Европейския съюз, незабавно ще намалее наполовина.