Политика

Спор между БСП и „Продължаваме промяната“ заради минималната заплата

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Спор в парламента заради минималната работна заплата. Предложението на БСП за повишаването ѝ не беше обсъдено в пленарната зала, а депутатите отхвърлиха идеята да удължат работното си време. Казусът предизвика ново напрежение между социалистите и „Продължаваме промяната“.

Левицата обвини ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС, че са блокирали увеличението на минималната заплата.

БСП предложихме 50% от средната работна заплата да бъде ставката за минималната. На първо четене нашето предложение мина с пълна подкрепа, между първо и второ четене „Продължаваме промяната“ обявиха, че искат да се отнеме клас прослужено време, извънреден труд, нощен труд, тоест всичко, което се заплаща допълнително.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

От „Продължаваме промяната" обаче не виждат проблем.

Предложението за брутна минимална работна заплата има своите аргументи, но в момента не можем да подсигурим в краткото време адекватна дефиниция, която да е недвусмислена след това. Така че ние подкрепяме занапред минималната работна заплата да бъде, както досега основна – да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците. Но тя да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите две тримесечия на годината.

Искрен Арабаджиев, „Продължаваме промяната“

От КНСБ заплашиха с национални протести, ако няма увеличение на минималната заплата от 1 януари. 

Очаква се предложението на БСП за промени в Кодекса на труда да влезе в пленарната зала до края на седмицата.

Вижте повече във видеото.