Европа

Шофьорите на линейки се включиха в най-голямата стачка във Великобритания

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Пореден ден на стачки в Обединеното кралство. След медицинските сестри и шофьорите на спешна помощ се присъединяват към стачките за по-добро заплащане. Здравните работници се включват към железопътния персонал, паспортните и пощенските служители в най-голямата стачна вълна в Обединеното кралство от десетилетия насам.

Във вторник медицинските сестри излязоха на протест заради ниското заплащане и годините на пренебрегване и недостатъчно финансиране на обществената здравна служба на страната. Така поставиха на изпитание здравната система в криза.

Началниците на здравните служби предупредиха, че не могат да гарантират безопасността на пациентите по време на стачките на хиляди служители на бърза помощ в Англия и Уелс.
Този път обаче около 1200 служители на въоръжените сили са привлечени, за да покрият протестите. Всички те са преминали през определено обучение.

 

Членовете на въоръжените сили ще предоставят подкрепа, под формата на шофиране на линейки. Те ще бъдат назначени за задачи, които не са свързани с извънредни ситуации, така че не би трябвало да има сценарий, при който да им се налага да минават на червено. Ако има животозастрашаваща ситуация, тогава на този инцидент ще бъдат изпратени парамедицински екипи.

Подполковник Джеймс Шоу, британски въоръжени сили

Времето за реагиране на линейките вече е два пъти по-дълго, отколкото преди две години, и има огромен натиск върху центровете за спешна медицинска помощ. Хората се приканват да използват услугите "разумно" и да се обаждат само при животозастрашаваща спешност.

Правителството на Обединеното кралство досега отказваше да направи компромис, като твърдеше, че исканията на медиците за заплащане са непосилни. В условията на 10-процентна инфлация Великобритания в момента преживява най-голямата вълна от стачни действия от 70-те и 80-те години на миналия век насам.

Железопътните работници, шофьорите на линейки, пощенските служби, граничната полиция и летищният персонал стачкуваха в края на годината, а в началото на 2023 г. са планирани нови стачки.
Те се борят за по-добро заплащане и по-добри условия на труд в отговор на кризата с разходите за живот, предизвикана от рязкото покачване на цените на храните и енергията след пандемията COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна.