Общество

Повелителят на числата стана настойник на сърничка

От Euronews България Euronews България

Най-малкият медалист по математика в света е четвъртокласникът Лъчезар Томов, който спечели олимпийската и световна титла по математика още докато беше в детската градина.

Повелителят на числата”, както често е наричан от родители и съученици в Бургас, получи специален подарък за Коледа дни преди Рождество Христово – 3D пъзел от училищното настоятелство. Поощрителна награда за стотиците медали и отличия, които до момента са точно 149 на брой.

 

Последните му постижения в „математика без граници” – отново златен медалист, в над 24 държави, не само Европа, но и света. Може би над 78 хиляди участника бяха. Това много ни радва, това издига авторитета на училището.

Марияна Стефанова, директор на ОУ „Васил Априлов” Бургас

А всъщност гениалният математик притежава изключителна математическа мисъл и логика при решаване на задачи. Още на 6 годинки печели Международната олимпиада по математика в Тайланд, а по-късно редица международни, световни, европейски и национални турнири по математика.

 

Математиката за него е забавление, удоволствие и начин да си почине.

Станка Александрова, класен ръководител на Лъчезар

Заради невероятната си математическа мисъл Лъчко бързо става лауреат и фондация „Шанс за децата и природата на България”.

 

Той беше първи клас, но още след първия път установихме, че мястото му е в групата за 2-ри клас. И реално от тогава, четири години вече той се обучава изпреварващо. При нас той една година върви напред.

Пепа Николова, пиар на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ 

А дни преди Коледа Лъчко получи още една награда. Той стана първото дете-попечител на сърничка, която младият математик имаше честта и да кръсти. А някак закономерно името което избра, отново бе свързано с математиката.

 

Избрах си да се казва Питагора. На математика Питагор.

Лъчезар Томов, математик

Лъчко си избра често да посещава новият си домашен любимец Питагора в бургаския зоопарк, където освен да решава забавни задачи, да прекарва време и със любопитната сърничка. Защото математиката и всички състезания определя единствено като забавление.

 

Не, че е трудно, то всички състезания за мен са еднакво сложни. Да, дават по един лист и ние решаваме задачи. Те са лесни задачи.

Лъчезар Томов, математик

Днес малкият математик вече има свои авторски задачи в математически сборник, а името му вече е отпечатано в световните статистики на деца с аналитичен ум. Разказва ни още, че повече харесва геометрията от алгебрата, а също обича да съставя свои уравнения.

 

Още като 2-3 годишен се приспиваше с броене на цифрите от 1 до 100. Гледаше дори клипчета в интернет клипчета, които бяха свързани с математиката, с фигури, с цифри, винаги това го е влечало.

Георги Томов, баща на Лъчезар

Като беше на 2 години и половина много бързо научи на един пъзел цифрите и след това бързо започна и да смята. И на 4 години вече смяташе трицифрени числа, събираше.

Нели Томова, майка на Лъчезар

Скромният математик настойник на сърничката Питагора ни сподели и какъв иска да стане, когато порасне – инженер или архитект. И е категоричен, че мечтае да има постижения в математиката, което му е цел номер едно.