Общество

Намерилите Александър: Детето е оцеляло, защото се е борило

От Euronews България Euronews България

Детето е било в безпомощно състояние, по външния му вид личи, че се е движил, мръсен, изтощен, гладен. Планината може да е мащеха, може и да е майка. В случая е била майка. Но и той се е борил.

Това заявиха намерилите го в планинската местност край Радомир група спасители. Това са Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник.

Те са категорични, че няма да приемат паричната награда, обявена от бащата за откриването на детето, ако той реши да им я предостави.

Детето е оцеляло, защото се е борило. Било е през цялото време в планината, тя е тегава, с много дерета. Няма конспирации, мястото е дълбоко дере от южната страна. Колегите се раздадоха, набелязахме нови зони, почти непроходими. Решихме да ги проверим и успяхме.

Милко Михалков, спасител Клуб по пара и делтапланеризъм в Перник

„Първото, което поиска, беше вода. И ние му дадохме“, каза Михалков.

Не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах, не можах да повярвам. Завихме го, да го стоплим възможно най-много, дадохме му вода. Всичко е от желание за живот. Чист късмет е, че аз го видях първи, всички хора се раздадоха максимално!

Веселин Георгиев, спасител Клуб по пара и делтапланеризъм в Перник

По думите им основната теория е, че той се е изгубил, след което в опит да достигне до населено място, е поел в грешната посока.

„Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика подсказваше да бъдем в планината“, заяви директорът на Областна дирекция на МВР-Перник комисар Павел Млеканов.

Той подчерта, че според уверенията на специалисти детето е можело да издържи няколко дни в планината, поради което спасителните екипи са вярвали, че Александър е все още жив.

По думите на комисаря районът, в който е намерено момчето, е изключителен труден за проверка и включва много труднодостъпни места.

„Акцията щеше да продължи до намирането на детето, професионално“, категоричен е комисар Млеканов. Той посочи, че няма постъпила информация някой да е приютил Александър и да го е държал.

По думите му това са деца, които се хранят с плодове, със зеленчуци, имат хиперактивност и това им позволява да бъдат мобилни.

„Ако някой може да каже, че той се е движил, според мен трябва да бъде разпитан по досъдебното производство“, заяви още комисарят.

Кметът на Перник Станислав Владимиров призова детето да не бъде притеснявано до понеделник, за да може да му бъдат направени всички необходими изследвания.

Момчето е във видимо добро състояние, контактно е, не е с измръзнали крайници, каза още кметът.

Вижте повече във видеото.