Свят

САЩ ще доставят на Киев ракетни системи "HIMARS", потвърди Байдън

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 143412

Съединените щати все пак ще подпомогнат Украйна с модерни ракети. Американската администрация изпраща на Киев усъвършенствани многоцелеви ракетни системи "Химарс". Това става ясно от интервю на американския президент Джо Байдън във вестник "Ню Йорк таймс". Така се слага край на спекулациите относно последната американска военна помощ за Украйна в борбата й срещу Русия.

 

 

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, съобщават световните агенции, като се позовават на интервю на американския президент Джо Байдън във в. "Ню Йорк таймс". Той отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле

Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори, заявява Байдън.

Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна, се казва още в статията на американския президент.

Байдън подчертава, че Вашингтон не поощрява украинските сили да извършват нападения на територията на Русия, отвъд украинско-руската граница.

 

 

Никой не си е правил илюзии, че развитието на войната ще бъде лесно. Но това, в което сме уверени, е че нашите украински партньори ще продължат да разполагат с това, което им е необходимо, за да организират ефективна защита срещу руската агресия. И продължаваме да сме уверени, че когато всичко това приключи, Украйна ще бъде демократична, независима, суверенна и просперираща.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент

Системите "Himars" използват прецизно управляеми боеприпаси. Обсегът им е около 80 км., като Вашингтон е взел решение да не изпраща боеприпаси с много по-голям обсег.

Съединените щати искат да видят Украйна "демократична" и "просперираща", е позицията на президента на САЩ Джо Байдън

Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт, допълва той. Докато Съединените щати или съюзниците ни не бъдат нападнати, няма да бъдем директно включени в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили, уточнява Байдън.

Относно ядрените оръжия президентът на Съединените щати посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна.