Европа

Русия атакува ва банк Донбас

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ukraine Russia 22124799124177 Снимка: АР

Тежка остава ситуацията с боевете в Донбас, където руските сили се опитват да превземат ключови градове в Луганска област. Руската армия е събрала максимума от бойната си мощ, за да смаже украинската съпротива. Ключови цели в този район остават Северодонецк, Лисичанск, Славянск и някои други населени места, предават световните агенции.

 

Руските сили се приближават все по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в битката за индустриалния център на Украйна. Превземането му ще даде на Русия фактически контрол над Луганск.

 

Руските сили отново обстрелваха град Харков. Територията на нашата Сумска област беше обстрелвана от другата страна на границата между Украйна и Русия. Борбата за Херсонска област продължава. Освобождаваме територията си стъпка по стъпка и постепенно се приближаваме до момента, в който Русия все пак ще трябва да сложи оръжие, да преброи всичките си мъртви и да премине към дипломация. Определено ще й се наложи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Франция призовава за разследване на смъртта на 32-годишния френския журналист Фредерик Льоклер-Емхоф, който беше убит преди ден, докато отразява евакуацията на цивилни край Северодонецк за новинарския канал BFM. Журналистът е убит от шрапнел, докато автобусът, с който пътувал, част от хуманитарен коридор, е бил обстрелян. Негов колега е ранен.
Според Зеленски той е 32-ият убит журналист от началото на войната на 24 февруари.
Междувременно стана ясно, че 2300 украински бойци от полка "Азов", които се предадоха, след като се сражаваха в град Мариупол, ще бъдат изправени пред съда и рискуват да получат смъртно наказание, заяви високопоставен служител на проруската сепаратистка територия в Донецк. Последните украински защитници на пристанищния град, се предадоха на руските сили между 16 и 20 май, след 3 месеца на ожесточени сражения.
В същото време САЩ отказа на Украйна ракети с дълъг обсег.

 

Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, въпреки спешните искания от Киев за именно такива оръжия.

Джо Байдън, президент на САЩ

Киев поиска от Съединените щати ракетни установки с обсег до 300 километра. Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че това е "разумно" решение.

Париж е готов да увеличи военната си помощ за Украйна, заяви новият външен министър на Франция Катрин Колона при посещението си в Киев.

А Netflix, става последната западна компания, която се изтегля от страната заради войната в Украйна. Така руснаците губят достъп до стрийминг гиганта.