Икономика

Превозвач: И в момента плащаме едни от най-скъпите Граждански отговорности в Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Застрахователите ще понесат първия удар от двойното поскъпване на Гражданската отговорност, но парите ще бъдат събрани от всички нас. И към момента българските превозвачи плащат една от най-скъпите Граждански отговорности в Европа. Най-ниската тарифа на свободния пазар е 4000 лв., като може да стигне 8-10 000 и нагоре.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Димитър Димитров, изпълнителен директор на камарата на автомобилните превозвачи в България.

При едно двойно увеличаване ние ще загубим конкурентоспособност спрямо други превозвачи.

Промените, които се готвят е едно безусловно плащане от страна на българските застрахователи при наличие на застрахователно събитие в чужбина. Това само по себе си не е нищо лошо, но като добавим факта, че има изключително много застрахователни измами, например в Италия, много често се превишават права на пострадалите в Гърция, Германия, Франция и Италия. Имаме случаи, в които наш автомобил е направил ПТП без да бъде там. Когато успеем да докажем с извлечения от GPS, обяснения на шофьори, че нашият водач не е виновен за това ПТП, ние можем да се разберем със застрахователя и той има механизми да стопира това плащане частично. Но когато се случи това безусловно плащане, застрахователите единственото, което могат да направят е да ги събират тези пари от нас.

Вижте цялото интервю във видеото.