Euronews Сега

Румънските пристанища се превръщат в хъб за украинското зърно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 122737

Войната в Украйна може да доведе до тежка продоволствена криза в страните, зависещи от вноса на зърно. Повече от 22 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед са блокирани в украинските пристанища на Черно море. Портът в Констанца, Румъния, сега е основната врата за износ на зърно от Украйна. Специалистите предупреждават, че следващата реколта може да бъде блокирана. Репортаж на колегите ни от Euronews Румъния.

 

От няколко седмици пристанището в Констанца е гореща точка на картата на Европа. От началото на войната то се е превърнало в основен маршрут за износ на украински зърнени култури.

 

Тук сме на пристанище Констанца, на най-големия терминал за зърнени култури. Този кораб току-що пристигна от Украйна, от пристанище Измаил, натоварен е с хиляди тонове царевица. Зърнените култури се товарят с това оборудване и ще бъдат складирани в силозите за зърнени култури.

Диана Собару, кореспондент на Евронюз Румъния

Зад мен е 28 000-тонен украински кораб, пътуващ за Ротердам. Това е шестият украински кораб за царевица, който товарим.

Дан Долохин, директор на терминала за зърнени култури от пристанище Констанца

Пристанище Констанца може да съхранява 2 милиона тона зърнени култури. Досега от Украйна са пристигнали само 280 000 тона.

Тъй като морските им пристанища вече не са достъпни, дунавските пристанища Рени и Измаил поеха задачата да изнесат милиони тонове зърнени култури от страната. За съжаление, те са недостатъчни за огромния поток. През последните седмици десетки кораби чакат край брега на Сулина, за да стигнат до тези малки пристанища и да натоварят царевица, зърно и слънчогледови семена.  За да освободят зърното от силозите, украинците започват да го изпращат с камиони или товарни влакове. Но дори и тук се създават блокажи и закъснения.

 

Релсите в Украйна се различават от тези в Румъния, така че на митницата този влак трябва да изчака да ги сменят. В пристанище Констанца в момента функционират само 50 % от релсите.

Диана Собару - кореспондент на Euronews Румъния

Има почти 100 неизползвани железопътни линии, повечето от които са блокирани от около 700 вагона. Половината от тях са преместени, а другата половина са под ембарго.

Сорин Гриндеану - румънски министър на транспорта

Изнасяното количество сега е от предишната реколта. Производството на зърно в Украйна е около 87 млн. тона, има прогноза, че до края на тази година, ще има 110 млн. Тона.

Сега правителствата от цял свят се опитват да намерят решения за изнасяне на зърното от Украйна възможно най-скоро.