Европа

Учени: Ледниците в Австрия ще изчезнат напълно до края на века

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 112049

Докато учените се опитват да спасят последните ледници в Австрия, перспективите не са никак добри. Според научен анализ на ООН до края на века всички ледени шапки в страната ще изчезнат. Това ще има необратим ефект върху всички планински водоизточници и производството на електроенергия.

 

 

Австрийските глациолози може скоро да останат без работа... До края на века всички ледници в алпийската република ще се стопят, смята ООН. Отчасти виновна за това е изключително топлата пролет, като например тази година.Андреас Кнител измерва така наречения вечен лед в планината Анкогел. Съвсем доскоро защитната снежна обвивка на ледника бе само наполовина по-делеба от обичайно.

 

Последният доклад на ООН потвърждава това, което измерваме от две десетилетия – че темпът на оттегляне на ледниците се ускорява. В началото на април снежната покривка в езиците на ледниците вече се е стопила до такава степен, че слънцето директно разтапя леда. Всички опити да се противодейства на това явление няма да го спрат.

Андреас Кнител, глациолог

Дори драстичното намаляване на емисиите на CO2 не може да спаси ледниците в Австрия. Въпреки това Кнител и неговият екип продължават да наблюдават ситуацията. Там, където до преди три години се е използвала ролетка, сега наблюдателен инструмент са дроновете.

 

Дронът лети над ледника и прави много снимки - с голям обхват на измерваната площ - и след това от снимките се извлича 3D информация за реконструиране на терена.

Роза Кюк, геоинформационен техник

Но дори ако отделни ледени петна се запазят - загубата на ледниците вероятно ще има далечни последици...

 

Когато ледниците изчезнат, обикновената топяща се вода в реките и водоемите също ще се изчерпи. Водноелектрическите централи като тази са зависими от непредвидимите валежи.Как това ще се отрази на производството на електроенергия в Алпите обаче, все още е обект на изследване.

Йоханес Плешбергер, Euronews

Йоханес Плешбергер, Еuronews, Кьолнбрайнспере, Австрия