Добро Утро, Европа

Буферните центрове за бежанците: В какви условия живеят бягащите от войната?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 104349

Недоволство в първия ден от преместването на украински бежанци в центъра в Елхово. Първите групи пристигнаха вчера и останаха шокирани от условията

Програмата от 40 лева за нощувка и храна за украински бежанец изтече, а държавата реши да прекрати плана за разселването на украинците  във вътрешността на страната. До тази мярка се стигна, след като получилите временна закрила в България украинци не се качиха на автобусите и влакове, които бяха приготвени за тях от властта. Репортаж на Елена Танева

 

Първите украинци, пристигнали в лагера в Елховобяха със собствените си автомобили, напуснали хотели в Златни пясъциЕто какво разказаха някои от бежанците:

 

Бяхме в Златни пясъци, един месец живяхме в перфектни условия, много красиво море, много хубав хотел и надяваме се да се върнем тук като туристи. Да се насладим на почивката си на вашето море. А сега, условията са...за пет дни можем да изтърпим. По-добре е от руската война.

Юлия Петришак, бежанец от Херсонска област

Тук душове няма. Тоалетните са общи, просто нямам думи. Чувствам се като затворник зад тези огради. На нас ни казаха че ще бъдем в туристическа база, а не бараки в които да се чувсваш затворен.

Вика Дидр, бежанец

Този бежански лагер първоначално е подготвен за бежанци от Сирия и Афганистан, каквито обаче не са настанявани тукКапацитетът на базата е за 1750 човека, като фургоните разполагат с по четири легла, има течаща вода и електричество. От утре сутринта ще бъдат заредени бойлерите за помещенията за къпане, ще бъдат доставени и допълнителни одеяла.

 

Общият брой, който се очаква да пристигнат тази вечер са 439 човека - жени, деца, мъже, ще има и бебета, домашни любимци, така че организацията е създадена, в очакване сме.

Васил Александров, областен управител на Ямбол

Малко по-късно пристигнаха и първите автобуси от Слънчев бряг пълни предимно с жени и деца, но и с домашни любимци. Те обаче отказаха да се настанят в лагера, като някои настояха шофьорите на автобуси да ги отведат от Елхово. потърсиха таксита и настояха да бъдат отведени до най-близката автогара.

 

Нас ще ни държите два три месеца в тези нечовешки условия. При нас има деца, болни хора. А къде ви е магазина, къде е лекарят?

бежанец

Настаналата суматоха се оказа атракция за съседите в квартала. Наложи се намеса и на полицията. До сблъсъци обаче не се стигнано багажите на украинците останаха в автобусите за повече от два часа, през които те настояваха за обяснения и отказаха настаняване.

 

Все пак това не е хотел, за хора които са нуждаещи се и бягащи от войната мисля, че ще бъдат достатъчно добри.

Васил Александров, областен управител на Ямбол

От отдел „Миграцияуточниха, че бежанците поискали да напуснат предложената помощ могат да го направят като попълнят декларация за отказ от хуманитарна помощ. А иначе от БЧК бяха подготвени с детски храни, пюрета, санитарни материали и вода. А към екипите имаше доброволци и парамедици.

 

Нашият екип доброволния екип за бедствия аварии и катастрофи са специализирани доброволци психолози. И ние ще окажем първа психологична помощ и първа долекарска помощ при необходимост.

Митко Филипов, директор на БЧК-Ямбол

На територията на бежанския лагер ще има и постоянно присъствие на линейка и екип на спешна помощ.