Добро Утро, Европа

Войната: Ожесточени битки в Донбас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 093227

Тежка е ситуацията в Източна Украйна, където войната продължава 98-и ден. Руските войски са установили контрол над по-голямата част от ключовия град Северодонецк след няколко дни на ожесточени боеве. Руските сили взривиха цистерна с азотна киселина в града, което може да причини екологична катастрофа.

 

Все по ожесточени стават боевете в Източна Украйна в опит на руските сили да завладеят ключови градове.

По-голямата част от Северодонецк е в руски ръце, но защитниците на украинския град не са обкръжени, съобщи управителят на Луганска област.

90% от жилищния фонд в Северодонецк е унищожен от артилерийските удари, от тях 60 процента - непоправимо.

Поради обстрела са невъзможни нито евакуацията на цивилни, нито хуманитарни доставки.

Руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина във фронтовия град Северодонецк, което създаде предпоставки и за екологична катастрофа. Областният управител на Луганска област Сергий Гайдай призовава местните жители да не напускат бомбоубежищата заради риска от отровните изпарения от цистерната.

Украинският президент заяви, че ударите на руската армия по химическите заводи в Северодонецк изглеждат като напълно безумен ход.

 

Като се има предвид наличието на голям завод за производство на химикали в Северодонецк, ударите на руската армия, включително и "сляпата" въздушна бомбардировка, са просто безумни. Но на 97-ия ден от тази война вече не е изненадващо, че за руските военни, командири и войници всяка лудост е напълно приемлива.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Всички в Украйна искат всички наши територии, всички наши хора да бъдат освободени днес, възможно най-скоро. Нашата цел е пълното възстановяване на териториалната цялост на нашата държава. Но трябва да действаме внимателно и да ценим живота, предупреди още Зеленски.

Други две селища - Рубежное и Попасна бяха завзети от руснаците по-рано в хода на битката за Донбас. Украинските власти съобщават за "прекъсване на всички комуникации" в окупираната от руските сили Херсонска област.

Понастоящем жителите на областта са оставени без достъп до украинската мрежа за мобилни комуникации и без достъп до интернет.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и германският канцлер Олаф Шолц са призовали Владимир Путин да прекрати руската блокада на голямото украинско черноморско пристанище Одеса съгласно условията на резолюция на ООН.

Деблокирането на града с военни средства би представлявало "една високорискова операция" предупреди председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили.