Европа

Русия засилва натиска си в източната част на Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 29 142132

Руските военни са фокусирали атаките си срещу Северодонецк, след като по-рано заявиха, че са превзели близкия Лиман. Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че следващата седмица страната му ще получи тежки оръжия, за да отблъсне руските атаки в Източна Украйна

 

Русия засилва натиска си в Източна Украйна - в районите на Донецк и Луганск. Руските сили са обградили Северодонецк

 

Ситуацията е много сложна. Особено в онези райони в Донбас и Харковска област, където руската армия се опитва да постигне поне някакъв резултат. Основните фронтове се водят в Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Попасна и други градове, където е съсредоточена руската офанзива.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че следващата седмица страната му ще получи тежки оръжия, за да отблъсне руските атаки в Източна Украйна

Отправи и нови обвинения към Москва, че не осигурява хуманитарни коридори за цивилните, които се опитват да напуснат окупираните от руските сили райони. 

Цивилни, които са успели да избягат, разказват, че заради интензивния обстрел през последната седмица не са могли да излязат дори за малко от бомбоубежищата в мазета си. 

 

 

Ако кажем, че преди седмица или малко повече, положението беше... можехме да излезем, децата да поиграят малко, сега седяхме основно в мазето. Не сме излизали с децата… Седяхме там, тогава дойдоха от пътната полиция и казаха „трябва да се евакуирате възможно най-бързо, тъй като е опасно да останете в Лисичанск“. Дълго време не бях съгласна, никой от нас не искаше да напускаме родния си град, но в името на тези малки деца решихме да тръгнем.

Яна Скакова

Боевете се най-ожесточени около Лисичанск и съседния Северодонецкпоследните два големи града под украински контрол в Луганска област.