Европа

Вижте носителите на наградата „Сахаров“

От Euronews България Euronews България

На официално пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите връчиха на украинския народ наградата „Сахаров“. Отличието се присъжда на лица, групи и организации, които имат изключителни заслуги за защитата на свободата на мисълта.

Олександра Матвийчук е адвокат по човешки права и ръководител на украинския Център за граждански свободи. Тя проследява съдбите на хиляди украинци от началото на руската инвазия през февруари.

 

Русия продължи тяхната терористична атака по цивилна инфраструктура, като лиши милиони украинци от вода, отопление, електрическтво, светлина, интернет и мобилна мрежа през зимата. Аз напуснах Киев и сега съм тук на светло, с интернет. Но нямам отопление в собествения ми дом. Преди да дойда нямах ток в продължение на три дни. Трудни времена са. Но украинците си помагаме и съм сигурна, че ще победим.

Олександра Матвийчук, адвокат по човешки права

„Ние бяхме първата цивилна организация, която прави мобилни групи да документират военни престъпления в Крим, Луганск и Донецк. Правим това от 8 години. Пращали сме много доклади до ООН, Съвета на ЕС, Европейския съвет. Но нищо не се промени и тази практика продължава. Лично аз съм интервюирала стотици оцелели след руски плен, те са ми разказвали ужасяващи неща. Как са били пребивани или изнасилвани, как са им рязали пръстите и са им изтръгвали ноктите.

Много сме благодарни за цялата подкрепа, която получаваме от ЕС и други държави, защото това не е война между две страни, това е война между две системи – авторитаризъм и демокрация. Истина е, че имаме нужда от повече подкрепа, за да устоим на руската агресия, защото ако не спрем Путин в Украйна, той ще продължи напред. Имаме необходимост от военна подкрепа. Трябва да има такива санкции, че руската икономика да не издържи тази война. Затова имаме нужда от справедливост, защото случващото се в страната ми е резултат от безнаказаност, на която Русия се наслаждава от години“, допълва Олександра. .

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров също е сред лауреатите. В средата на март той бе отвлечен от руснаците, обвинен във финансиране на "Десен сектор" и измъчван.

 

Много често руските войски отвличат наши граждани, измъчваха ги. За жалост имаме и много примери за това как войските насилствено местят украинци от домовете им. Много е опасно, защото нашите съграждани нямат достъп до лекарства, храна, работа. Сега не могат и да напуснат окупираните територии. Преди 2 седмици Русия напълно спря възможността на мъжете да напускат окупираните територии, за да ги накарат да се присъединят към руската армия.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров

„Руските представители единствено искат да мародерстват, да разрушават нашите градове. На втория, третия ден, нашите граждани отиват в центъра на окупираните си градове и 5, 6 хиляди души заявяват – махайте се, не ви искаме тук. Това беше изненадващо за Русия. Например Путин реши да ме отвлече, за да покаже на моите колеги на какво е способен, ако не приемат руското присъствие. Отвлякоха ме, вързаха ме и ме вкараха в затвора за 6 дни. Психическо измъчване, но на хората до мен беше и Физическ, защото твърдяха, че са партизани. Чупеха ръце и крака, чуваха се ридания. Беше много трудно да го издържиш и да го проумееш. След няколко секунди можеше да дойдат и при мен. Защото за руснаците, животът на гражданите не струва нищо. Всеки трябва да разбере, че украинците защитават принципи, не от добро до лошо, но от добро до зло“, допълни Фьодоров.

Наградата на името на известния съветски дисидент Андрей Сахаров се връчва от 1988 г. насам. Всяка година евродепутатите избират лауреатите из между трима финалисти. Наградата се връчва на декемврийската сесия на ЕП в Страсбург.