Политика

Ще получаваме азерски газ в продължение на 25 г.

9445577 Външният министър на Азербейджан Джейхун Байрамов се срещна с българския външен министър Теодора Генчовска. Снимка: БГНЕС

България ще получава азерски природен газ в продължение на 25 години, каквато е договорката.

Това каза външният министър на Азербейджан Джейхун Байрамов след среща с българския външен министър Теодора Генчовска. Визитата бе по повод 30 години от дипломатическите отношения между Република България и Република Азербайджан, установени на 5 юни 1992 г.

 

Генчовска изрази надежда, че строежът на газовата връзка България - Гърция скоро ще бъде завършена, за да могат да се реализират договорените количества.

 

Високо оценяваме съществуващия активен политически диалог с Азербайджан, който отразява общото желание за задълбочаване на двустранните връзки. Азербайджан е приоритетен партньор за страната ни в региона на Южен Кавказ.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска

Тя допълни, че отношенията ни се развиват в атмосферата на приятелство и са издигнати на стратегическо ниво с подписаната през 2015 г. от президентите на двете страни Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан.

Паралелно с това от проектната компания на газопровода с Гърция съобщиха, че качеството и техническата изправност на 182-километровия интерконектор, свързващ газопреносните мрежи, са препотвърдени чрез проверка с калибриращо инспекционно бутало по цялата дължина на съоръжението.
Този метод за проверка на качеството на вече изградения газопровод е част от поредица тестове и изпитания на съоръжението преди въвеждането му в търговска експлоатация. Калибриращото инспекционно бутало е сред най-новите и модерни технологии, които се прилагат в бранша с цел гарантиране целостта на линейната част и нейната техническа изправност. Тази проверка е последната стъпка преди финалното изсушаване на газопровода и тестването му с подаване на реални количества газ по цялата дължина от Комотини към Стара Загора.