Европа

Сърбия е договорила руски газ на най-изгодната цена в Европа

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Сърбия Петрол Сръбският президент Александър Вучич е договорил с руския си колега Владимир Путин изгоден газ.

Сърбия ще има много добра цена за газа, а новият договор ще бъде за три години.

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, който проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Според Белград това е най-добрата цена в Европа с благоприятни условия за страната. Русия ще продължи доставките на природен газ за Сърбия без прекъсване, потвърдиха и от Кремъл. 

 

Предстои всички детайли да бъдат договорени с „Газпром“, но Сърбия се е споразумяла с Путин цената на природния газ да бъде обвързана с цената на петрола. 

 

Мога да ви кажа, че постигнахме съгласие по основните елементи, които са много благоприятни за Сърбия. Както знаете, досега имахме формула за 100% газ. Тя беше 270 долара, а в момента е между 340 и 350 долара за 1000 куб. м газ, защото междувременно цената на газа се повиши. Това е първият елемент от тригодишния договор, който много добре устройва сръбската страна.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Формулата, която се използваше досега, ще бъде запазена и в бъдеще, което означава, че цената ще бъде изгодна. По думите на Вучич остава да се уточни цената за допълнителните количества газ от 800 милиона кубически метра, който страната ще получи заради увеличаване на потреблението. 

Обсъдено е било и изграждане на газово хранилище в страната.

Десетгодишният договор на Сърбия с „Газпром“ изтича на 31 май. Вучич и Путин са обсъдили увеличаването на капацитета за съхранение на природен газ в балканските държави. 

Сърбия, която иска да се присъедини към Европейския съюз, беше подложена на натиск от западните държави да съобрази външната си политика спрямо ЕС и да наложи санкции на Русия. Вучич е един от най-близките съюзници на  Путин в Европа, допълва Ройтерс. 

„Газпром нефт“ и „Газпром“ държат мажоритарния дял на сръбската петролна компания, а „Газпром“ е мажоритарен акционер в хранилището за природен газ на Сърбия.