Европа

Германия и Италия разрешават сметки за газ в рубли, Русия спря доставките за Финландия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Bulgaria Gazprom Reax 22117532118959 Снимка: АР

След обсъждания в ЕС, Германия и Италия са казали, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва.

Това предаде Ройтерс, позовавайки се на два независими източника.

 

На германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.
Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания "Ени" (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли.
Ройтерс отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в "Газпромбанк" и доставките им са били спрени.

В същото време, руският държавен концерн "Газпром" спря тази сутрин доставките на газ за съседна Финландия, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа "Газгрид Финланд" (Gasgrid Finland).

 

Вносът на газ през входната точка Иматра спря.

изявление на "Газгрид Финланд"

В петък финландската компания за търговия с газ на едро "Газум" (Gasum) каза, че е била предупредена от Газпром, че доставките на "синьо гориво" ще бъдат прекъснати в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес.

Това стана, след като "Газум" отказала да изпълни искането на Русия да плаща на "Газпром експорт" в рубли.