Общество

Експерт по миграцията: България ще продължи да е логистичен център за мигрантите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Последната година наблюдаваме значително повишение на миграционните потоци, които преминават през страната. Тенденцията започна още преди пандемията, още през 2019 г. се забеляза бавен, но сигурен ръст на броя на хора, преминаващи през страната.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Радослав Стаменков - ръководител на Мисията на Международната организация по миграция у нас.

Причините на първо място са конфликтите в Афганистан и Сирия. Традиционно, хората, които преминават през България идват от Близкия Изток – Афганистан, Ирак, Сирия.

Важно е да се отбележи, че мигрантите през таз година са главно хора, идващи от Турция. Първите прогнози за огромни миграционни потоци, които ще дойдат от Афганистан след идването на талибаните, не се оправдаха. В този смисъл Турция пое първата вълна, но с влошаването на икономическата ситуация в Турция и негативното отношение към тези бежанци, те намират своето спасение на територията на Европа.

Европа се беше успокоила след кризата през 2014-15 г., но не може да се говори за неподготвеност. Имахме няколко години с нулев миграционен натиск и сега, когато той се повиши, темата стана, по-скоро медийно по-популярна.

 

България е била, е и вероятно ще продължи да бъде транзитна държава. Може да се гледа на страната като на логистичен център. Огромна част от хората, които преминават не остават на територията на страната. Към момента има малко под 20 000 подадени заявления за международна закрила, но голяма част от тези хора продължават своя път към Централна и Западна Европа, а други са настанени в центровете от затворен и отворен тип.

Подкрепата, която нашата страна оказва към хората, настанени тук се финансира от европейски програми. Има европейска солидарност, общи политики, стратегии и план за действие, който се следва от страните-членки.

Може би има известно неразбиране от страните, които са във вътрешността на Европа и страни като България, които са на външните граници, какво точно се случва тук по границите. Но е роля на страната да бъде изключително активна на ниво Брюксел. Изисква се постоянна работа на ниво институции, както правят Гърция.

Всеки, който иска да остане над 9 месеца или година да работи у нас, трябва да мине през една много сложна административна процедура. 20 хил. заявления на мигранти за започване на работа у нас чакат одобрение, а на пазара на труда има глад за 200 хил. души.

 

Темата за Шенген се дискутира от много преди увеличения миграционен поток. Нидерландия е изключително последователна в своята позиция, докато позицията на Австрия е изненадваща и може би е плод на вътрешнополитически контекст. Да не забравяме, че между България и Австрия има още няколко граници и тези хора са преминали необезпокоявано през огромна част от територията на съюза, което означава, че и ЕС има огромен проблем по отношение на граничната сигурност.

Всеизвестен факт е, че на българо-сръбската граница се хващат много повече мигранти, отколкото на границата между Турция и България. Ако Турция засили контрола на границата, може би догодина ще наблюдаваме намаляване на миграционните потоци.

Вижте цялото интервю във видеото.