Политика

С мечти на едро: Царската партия се връща в политиката

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Ще видим ли отново „царската партия“ в сградата на парламента? По-рано през деня бившият шеф на парламента проф. Огнян Герджиков обяви, че на конгрес на НДСВ през януари, жълтите може да се завърнат на политическата сцена. Кой би управлявал партията и кои ще са новите ѝ членове – Юлиян Стоянов събра първите коментари по темата.

Следи ли княгина Калина Сакскобургготска – дъщерята на основателя на НДСВ Симеон Сакскобургготски, политическата ситуация у нас? И интересува ли се особено от това, че НДСВ се връща на политическата сцена?

„Довиждане“ – това беше лаконичният отговор на княгината пред камерата на Euronews Bulgaria.

По-словоохотлив се оказа външният министър в правителството на царя – Соломон Паси. По негово време на 2 април 2004 година, точно 4 дни след официалното влизане на България в НАТО, флагът ни е издигнат пред щабквартирата на Алианса в Брюксел.

Една голяма мечта на България е сбъдната.

Шенген и Еврозоната трудно мога да ги нарека мечти, защото нашите подписи и моя в частност стоят под споразумението с ЕС, че България е част от Шенген. България ще стане част от Еврозоната, но това, че в последствие не се намериха достатъчно мотивирани лидери, които да материализират тази договорка, е съвсем отделна тема.

Соломон Паси, бивш външен министър

С днешна дата Соломон Паси се надява да види НДСВ обратно в парламента, но не даде ясен отговор дали би участвал в този политически проект.

Радвам се, че чувам, че има хора, които имат енергията да възстановят НДСВ. Вижте, НДСВ не беше партия, макар че беше регистрирана като такава. НДСВ в един момент беше една мечта.

Соломин Паси, бивш външен министър

Означава ли връщането на „жълтите“, че проектокабинетът „Габровски“ е обречен? Контактната група на Плевнелиев и Паси направиха първите опити за контакт между париите, но Паси не вижда светлина в дългия тунел на политическата криза.

В края на краищата в Народното събрание не се гласува според качествата на министрите, а се гласува според партийните интереси и дори това да беше екип от Исус Христос, 12-е апостоли и Мария Магдалена и Дева Мария взети заедно, към тях да сложим и Мойсей и Мохамед, пак щеше да надделее политическата оценка на предложената група, а не качествата на всеки един от тях.

Соломин Паси, бивш външен министър

„Големите мечти са България да стане член на Г-20, България да се върне като космическа сила, България да отиде, едно време щях да кажа на Луната, но сега вече мога да кажа спокойно и на Марс“, посочи още бившият ни външен министър Соломон Паси.