Свят

ЕС наложи нови санкции на Иран заради репресиите на протестите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Външните министри на ЕС взеха решение да бъдат наложени нови санкции на Иран само ден, след като публично бе екзекутиран 25-годишен мъж, участвал в антиправителствените протести в страната. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че Общността ще предприеме всички възможни действия, за да подкрепи младите жени и мирните демонстранти в Иран.

Смятаме за неприемливо употребата на груба сила като средство да бъдат репресирани протестиращите. В новия пакет санкции за неспазването на човешките права , се целим в онези, които са отговорни за непрестанните репресии срещу протестиращите. Това подчертава подкрепа на ЕС за народа на Иран.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност

От Държавния департамент на САЩ също остро осъдиха случващото се в Иран.

Знаем, че последната жертва на Ислямската република е Маджидреза Рахнавард. Той беше брутално екзекутиран, след едно, по негови думи, фалшифицирано дело. Той е бил екзекутиран публично. Властта е задържала към момента хиляди, участвали в протестите. Много от тях ги очакват тежки присъди, включително смъртни.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент

Конкретно санкциите на ЕС включват замразяване на активи и забрана за пътуване до държави-членки. Брюксел също така разкритикува Иран за доставките на дронове за Русия, които се използват от Москва срещу украинското цивилно население и инфраструктура.