Свят

Остри реакции след първата екзекуция на протестиращ в Иран

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След близо три месеца на антиправителствени протести в Иран беше извършена първата екзекуция на демонстрант. 

23-годишният Мохсен Шекари беше обесен след като Революционният съд го призна за виновен във "враждебност срещу Бога”. Той беше обвинен, че е блокирал главен път в Техеран и е ранил член на "Басидж” - сили, които се използват за потушаване на протестите. 

 

Това е много обезпокоително и очевидно има за цел да предизвика смразяващ ефект върху останалите протестиращи. Ще проследим този въпрос заедно с вас, с властите и мога само да призова властите незабавно да въведат мораториум върху смъртното наказание, да освободят арестуваните във връзка с протестите и да работят за премахването на смъртното наказание.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека

Международната общност, наред с Европейския съюз, осъди екзекуцията. Но неправителствени организации и активисти предупредиха,че това не е достатъчно. 

Според базираната в Норвегия Iran Human Rights екзекуциите може да станат ежедневие, ако в Техеран не се изправят пред “практически последствия в международен план".

Иранските власти са издали още 11 смъртни присъди участници в протестите. 

Антиправителствените демомнстрации, които са най-голямото предизвикателство за теокрацията от повече от десетилетие, не спират от средата на септември след смъртта на Махса Амини след арест за неправилно носене на хиджаб. 

Според активисти за правата на човека в Иран от тогава са били убити най-малко 475 протестиращи, а над 18 200 са били арестувани.