Общество

Рекорд: Заловиха 200 кг. марихуана при полицейска акция в Северна България

От Euronews България Euronews България
Marihuana MVR Gorna Oryahovica MVR Снимка: МВР

Рекордно количество марихуана – 200 кг, бе иззето при полицейска акция, която се проведе тази нощ в Горна Оряховица. Разкрито е депо за производство на дрога в село Джулюница, като сухата листна маса е била пакетирана и готова за пласиране. Марихуаната е била разпространявана в училищата в Горна Оряховица и Лясковец.

Това количество се равнявало на "400 000 дози марихуана", чиято пазарна стойност пък се изчислява на 6 млн. лева, посочиха днес на съвместен брифинг между полицията и прокуратурата в Горна Оряховица.

Marihuana MVR Gorna Oryahovica2 MVR Снимка: МВР

Оранжерията за производство на наркотика се намира в бивша фабрика в Джулюница, каза на брифинг директорът на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.
Тя се използвала като логистичен център и място за преработка на веществото. При акцията са задържани 6 души, като сред дилърите е и 16-годишен ученик.

Според показания на свидетели – ученици, една цигара от половин грам марихуана се купува на цена между 10 и 15 лева, посочиха още на брифинга. За акцията съобщиха и вътрешният министър Иван Демерджиев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Първоначално са задържани двама дилъри, които са на ниско ниво, които разпространяват в училищата марихуана, като единият е 16-годишен ученик, другият е на 22 години. В последствие беше задържано лицето, което организира цялата тази дейност, той е на 31 години, на него се отчитат лицата един път седмично..И стигнахме до т.нар. Разпространител – депо в частен дом в Джулюница, намерихме при претърсване около 200 кг марихуана.

Ст. ком. Димитър Машов, директор на ОД МВР-Велико Търново

„Трима от лицата ще бъдат задържани, ще бъде поискано налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, но ще имаме шест лица , привлечени към качеството на обвиняеми. Към настоящия момент съдействат, изясняват цялата група“, заяви окръжният прокурор от Велико Търново Таня Катрева.