Euronews Сега

Шишков: Изградени са 191 км от трасето на АМ "Хемус"

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

При планираното приблизително 420 км дължина към 18 октомври 2022 г. са изградени 191 км от трасето на АМ "Хемус". В момента се строи в участъци 1, 2 и 3. Напредъкът на първият участък е 66%, на втория са изпълнени 20%, а на третият 47%. Усилията са насочени към това отсечката до пътен възел Плевен да бъде готова в периода 2024-2025 г. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на изслушването си в Народното събрание.

Шишков обясни, че това са посочените години, защото е имало период, в който работата е била спряна. "Втори лот е в най-изостанала фаза, за съжаление той е в най-изостанала фаза, защото е възложен последен. Ефектът от постигането на постигането на строителството първи и трети лот няма да бъде в никакъв случай пълноценен, поради това, че ако втори лот не бъде изграден, отсечката, така или иначе няма да може да бъде завършена до разклонението за Плевен", отбеляза той. Служебният министър е категоричен, че търсеният ефект ще бъде постигнат след като бъде завършен и втори лот.

Той подчерта, че проблемът със завършването на АМ "Струма" и реализирането на трасето е важно." Ако служебният кабинет продължава да бъде на работа в следващите месеци ще направим всичко възможно да не загубим този проект, който е много важен за България. Най-бързото трасе от Видин до Кулата минава през Петрохан. Това е трасе, което е със 70 км по-дълго от това, което в момента се прави. Икономически ще има смисъл да бъде изграден тунел под Петрохан", каза още той.