Политика

Политолог: Целта на ГЕРБ е да излезе от изолацията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

На прага на гласуването на новия проектокабинет на ГЕРБ-СДС, политологът Антоний Тодоров прогнозира, че той няма да събере нужната подкрепа. Като една от основните причина за това Тодоров определи изолацията, в която продължава да бъде ГЕРБ. Според него тази изолация ще продължи, докато Бойко Борисов е лидер на партията. Макар и да се афишира като експертен, проектокабинетът на проф. Габровски, е политически и обвързан с партията-мандатоносител, смята още Тодоров в "Добро утро, Европа".

 

Това правителство, ако реши да вземе решение, което не е в угода на ГЕРБ, как ще реагира тази партия? И как ще реагира нейният председател Бойко Борисов? Ще разпореди, както обичайно се случва, да оттеглят подкрепата си за този кабинет и правителството ще падне.

„Зад всяко правителство стои някаква политика, което е нормално. Това трябва да е ясно, трябва да се обяснява“, посочи политологът.

 

Представете си едно правителство, което и без това още сега е доста оспорвано – с някаква игра с кворума това ще бъде толкова измъчено и много неприятно. Няма да има легитимност, това няма да е добре за самото правителство.

„В това правителство има хора, които са несъмнени професионалисти и могат да свършат добра работа. Но всяко правителство е политическо. Играта с кворума ще бъде като „малка измама“. Но ние сме такива – един приятел казваше „знаеш ли, имам чувството, че ние българите сме нация от дребни тарикати“. Дано не се случи така“, разсъждава Тодоров.

 

Цялото интервю вижте във видеото.