Европа

Сблъсъци пред парламента по време на антиправителствена демонстрация в Черна гора

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хиляди в Черна гора излязоха на протест след като депутатите  гласуваха да лишат прозападния президент на страната Мило Джуканович от решаваща роля при назначаването на министър-председател. 

Законът беше прокаран от просръбското и проруско мнозинство в парламента, което разгневи прозападната опозиция.

Стигна се и до сблъсъци пред сградата на парламента. Полицията използва лютив спрей срещу протестиращите, които хвърляха камъни, бутилки и се опитаха да преминат огражденията.

 

Да спасим страната си, да бъдем управлявани според закона, това е, което очакваме. Очакваме избори.

Лиляна Голубович

Ще направим всичко, за да излезем, да дадем какъвто и да е принос за нашата Черна гора. Ще направим всичко за нашата страна, със сигурност. Европа казва, че политиците трябва да решат проблема, но за съжаление ние трябва да ги оставим да си отидат.

Веселин

Черна гора, ключов западен съюзник на Балканите, е парализирана от продължила месеци правителствена криза, която спря процеса на интеграция на страната в Европейския съюз. 

Появиха се и опасения за нестабилност - на фона на войната в Украйна. Демонстрациите показват дълбоката политическа криза между прозападните и просръбските и проруските лагери в малката балканска държава, член на НАТО.