Спорт

Аржентина и Хърватия ще определят първия финалист в Катар

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Fifa Снимка: FIFA World Cup

Отборите на Аржентина и Хърватия ще се изправят един срещу друг в първия полуфинален мач от Световното първенство по футбол в Катар днес, 13-ти декември, от 21:00 часа българско време. Двубоят ще се играе на стадион "Лусаил" в едноименния град.

Хърватите достигат до тази фаза на световното първенство за втори път поред, след като преди четири години в Русия загубиха във финала от Франция. От своя страна Лионел Меси и Аржентина мечтаят за първа световна титла от 1986-та година насам. Двата тима имаха труден път до полуфиналите, като Хърватия записа две равенства и една победа в своята група, за да завърши на второ място, след което имаше нужда от дузпи, за да преодолее последователно Япония и големия фаворит Бразилия в елиминациите. Тимът на Златко Далич е един от двата тима без загуба на Мондиал 2022 (заедно с Мароко), като е допуснал само три гола във вратата си и показва много солидна игра.

За Аржентина Мондиал 2022 започва по шокиращ начин - загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия в първия мач от груповата фаза. Впоследствие Меси и компания показаха класа, за да запишат последователни победи над Мексико и Полша, с което завършиха на първо място в групата. Двукратните световни шампиони бяха затруднени от Австралия в осминафиналите, но стигнаха до успех с 2:1, след което надвиха Нидерландия след дузпи в много тежък четвъртфинал.

 

Още спортни новини до момента:

Състоянието на Пеле се подобрява, но не е ясно кога ще бъде изписан

Състоянието на легендата на световния футбол Пеле се подобрява, но все още не е ясно кога той ще бъде изписан от болницата. 82-годишни Пеле е в лечебното заведение "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло в последните седмици с респираторна инфекция, като дори имаше опасения, че той е в много тежко състояние, но те се оказаха неоснователни.

"Пациентът продължава да показва подобрение в клиничния си статус и по конкретно в респираторната инфекция. Той не е в реанимация, в съзнание е и със стабилни жизнени показатели", заявиха от медицинския щаб на болницата.

Пеле е единственият трикратен световен шампион по футбол (1958, 1962 и 1970 г.). За националния отбор на Бразилия Краля на футбола е изиграл 92 мача и е отбелязал 77 гола. Пеле е признат за най-добрия футболист на XX век според Международната футболна федерация. Бразилецът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес с 1279 гола в кариерата си.

 

ЦСКА - Черно море 97:84: Четвърта победа от девет срещи за червените в НБЛ

Отборът на ЦСКА се справи с варненския Черно море Тича с 97:84 (25:29, 21:16, 19:16, 32:23) в мач от десетия кръг в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и постигна четвърти успех от девет двубоя. Клубът от морската ни столица Тича претърпя шеста загуба също от девет срещи.

Зейн Ноулс изигра много силен мач за „червените“, като допринесе с 32 точки и 14 борби. Мартин Сотиров завърши със 17 точки, 4 борби и 6 асистенции, а Алекс Симеонов се отчете с 13 точки и 5 борби. 

За Черно море Тича Тач Ънру отбеляза 19 точки и 6 борби, а Михаил Молдов добави 16 точки. В следващия кръг на 17 декември ЦСКА приема Академик Пловдив, докато моряците ще гостуват на Берое в Стара Загора.

 

Тайсън Фюри: Шампионът в тежка категория ще получи помощ от Уейн Рууни

Шампионът в тежка категория на Световния боксов съвет Тайсън Фюри избра необичаен спаринг партньор преди евентуалния си двубой срещу украинеца Олександър Усик. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед и английския национален отбор Уейн Рууни се съгласи да помогне Фюри в подготовката му за следващия мач.

Рууни, който сега e старши треньор на отбора от Мейджър Сокър Лийг Ди Си Юнайтед, е голям почитател на своя сънародник Фюри.

"Говорих с Уейн и е настроен добре към идеята. Той е силен с дясната си ръка, но това трябва да се промени и да стане левичар. Ще привлечем Уейн в подготовката за двубоя срещу Усик", заяви Фюри, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали се шегува, боксьорът отговори: "Не, това е много, много сериозно. Той ще дойде в лагера ми за четири седмици, за да ми помогне."

Тайсън Фюри ще се бие с Олександър Усик в началото на 2023 година. Украинецът е шампион в четири от петте версии в тежка категория.