Политика

Кой кой е: Много дами и много бивши в проектокабинета „Габровски“

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

1/3 жени и 1/2 бивши участници в изпълнителната, законодателната и местната власт. Това показва най-общият профил на състава за правителство, който кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски занесе на президента.

В папката със списъка се появиха имена на множество личности, които са били част от различни управления през годините.

Най-емблематичните от тях са на трите дами, предложени за заместници на Габровски. Това са бившият служебен вицепремиер в кабинета „Герджиков“ Малина Крумова, която сега е предложена за заместник-министър председател по управлението на европейските средства; Миглена Тачева бе министър на правосъдието по време на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев – за същия пост е предложена и сега. А кандидатът за вицепремиер по климата и министър на екологията Меглена Плугчиева бе вицепремиер по еврофондовете също в кабинета на БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009 г.)

Маринела Петрова, която ще бъде евентуалният министър на финансите в бъдещото правителство, също е с опит в изпълнителната власт като заместник-министър на финансите в кабинета „Борисов“ №3.

Изненадата в папката на Габровски, за която се разчу броени часове преди връщането на изпълнения мандат, е името на Драгомир Заков – министър на отбраната в кабинета „Петков“, който сега е номиниран за Външно министерство. А бившият заместник-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов е поканен да оглави Военното министерство.

Дама може да застане начело на МВР. Това е Благородна Макева-Найденова – полицай и заместник-директор на ГД „Национална полиция“. За регионалното министерство пък е номиниран трикратният заместник-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той е бил в кабинетите „Борисов“ №1, „Орешарски“ и служебното правителство на Марин Райков.

Прошко Прошков е другото разпознаваемо име в проектокабинета. Той е дългогодишен общински съветник в София и бивш районен кмет на „Лозенец“.

Уволненият от Корнелия Нинова по времето на кабинета „Петков“ бивш шеф на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов може отново да се завърне в енергетиката – вече като министър. Той бе и служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков.

Също бивш – но директор на ДФ „Земеделие“ е номиниран за министерството на земеделието. Това е Васил Грудев, който бе и служебен министър в кабинета „Близнашки“.

Мартин Захариев – издател, продуцент и специалист по комуникаци, е номинацията за министерството на туризма. Захариев бе народен представител от гражданската квота на БСП в 42-ото Народно събрание, където оглавяваше Комисията по култура и медии.

А за Министерството на културата проф. Габровски предлага актьора Ириней Константинов, който е и директор на Драматичен театър „София“.

Ето и останалите номинации:

Мартин Дановски – икономически експерт, съветник на бившия вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев – предложен за министър на икономиката и индустрията

Събина Тодорова Събева – доктор по медицина, дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Международна социална служба - България“, оглавявала е няколко дирекции в Държавната агенция за закрила на детето – предложена за министър на труда и социалната политика.

Благомир Здравков – анестезиолог, изпълнителен директор на специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София. Преди това е бил част от екипа на Клиника по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов“ – предложен за министър на здравеопазването.

Славчо Томов – бивш ректор на Медицински университет - Плевен, лекар със специалности „Онкология“ и „Акушерство и гинекология“ – предложен за министър на образованието

Милена Стойчева – изпълнителен директор на Junior Achievement България, директор за иновации и трансформация кам EIT Culture&Creativity – предложена за министър на иновациите и растежа

Красимир Симонски – инженер и преподавател в Технически университет-София, специалист по електронни технологии и киберсигурност, бивш ръководител на Държавна агенция „Електронно управление“  - предложен за министър на електронното управление

Борил Кръстев – кандидат за депутат от ГЕРБ през ноември 2021 година, експерт по управление на спорта, съпруг на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева – предложен за министър на спорта