Добро Утро, Европа

Ще бъде ли изпълнен първият мандат и кой ще го подкрепи?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Проектокабинетът "Габровски" няма да получи нужната подкрепа, вариант за ГЕРБ е правителство на малцинството. Това мнение изразиха анализатори. В студиото на Euronews Bulgaria Светлин Тачев и Юлий Павлов кръстосаха мнения. 

Проектокабинетът "Габровски" е под въпрос. Според политолози третият мандат или избори са решението, на което ще разчитат политическите сили.

 

Реално ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ ако подкрепят, правят 115 души, и не виждам как може да се случи. Може би с игра на кворума, но дори и тогава означава правителство на малцинството, което пък означава да бъде в постоянна ситуация да може да бъде блокирано.

Светлин Тачев, политолог

Не Николай Габровски, който е прекрасен човек и специалист, ами свети Николай да беше получил мандата, той не може да бъде одобрен, когато е на ГЕРБ. Би трябвало да се търси в третия мандат, но няма да се търси, инатът е огромен.

Юлий Павлов, социолог

Разделителните линии между формациите в парламента стават все повече, смятат анализаторите.

 

Когато започнаха ПП и ГЕРБ да комуникират тогава процеса по комуникация започна и възможността да се състави правителство дали с мандата на ПП или правителство на малцинството, подкрепено от ГЕРБ имаше някаква възможност. След хартиената бюлетина като беше върната това нещо няма как да се случи.

Светлин Тачев, политолог

Да, ще отидем на нови избори, но не съм съгласен с причините, който той вижда. Хартиената бюлетина не е причина, а е следствие. Точно защото тръгнаха разговорите между ПП беше измислена истерията с хартиената бюлетина.

Юлий Павлов, социолог

И двамата експерти обаче смятат, че държавният глава ще наложи вето на промените в изборния кодекс, а именно в частта хартиена бюлетина.

Целия разговор вижте във видеото.