Свят

Лондон въвежда 4-дневна работна седмица

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Лондон

Лондон въвежда 4-дневна работна седмица като част от глобален проект, насочен към увеличаване на продуктивността на служителите. Експериментът ще продължи шест месеца и в него участват десетки фирми.
3000 служители в 60 британски компании с нетърпение очакват старта на необичаен експеримент. От юни те ще тестват 4-дневна работна седмица без съкращения в заплатите.

 

Експериментът е част от глобален пилотен проект и се очаква да продължи шест месеца. Тази пивоварна в Лондон е сред участниците, а някои нейни служители вече са развълнувани от възможностите.

 

Първата ми мисъл беше да стана доброволец, после си помислих, че мога да правя нещо друго, бих могъл да усвоя ново умение. Има толкова много възможности, от които да се възползваш, при още един почивен ден.

Луис Блумсфийлд, служител в пивоварна

От ръководството на пивоварната планират да разделят работниците на два екипа и да предлагат различни почивни дни, като същевременно поддържат работата на компанията. За тях това има много ползи.

 

Искаме да сме част от прогресивната промяна в обществото. Искаме да помогнем с въздействието върху околната среда, с менталното благополучие, родителството и всякакви други неща в обществото, които вярваме, че може да се случат, ако се промени начинът, по който хората работят.

Сам Смит, съосновател на пивоварна Pressure Drop 

В основата на експеримента е благосъстоянието на служителите и възможността да се предложи повече автономност и гъвкава работа, отговаряща на индивидуалните нужди. Очаква се нивата на продуктивност на компаниите да се увеличат.

Сходни пилотни проекти вече съществуват в Канада и САЩ. Европа, Испания и Исландия имат подобни схеми, а Белгия се стреми да въведе 4-дневна работна седмица.