Euronews Primetime

Готова ли е България да приеме единната европейска валута?

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Ден след като стана ясно, че България поне засега остава извън Шенгенското пространство, каква е ситуацията с влизането в еврозоната. Готова ли е страната ни и как това ще се отрази на джоба на българина? Отговорите - в следващия репортаж. 

Над 55% от българите имат сериозни съмнения за приемането на еврото. Близо 30 на сто са "за". А 16 процента - не могат да преценят. Такива са нагласите сред обществото според последните социологически проучвания. На този фон - експерти твърдят, че предимствата при влизане в еврозоната са в пъти повече от рисковете. 

 

Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата, ще се получи по-добра доходност по външния дълг, по облигациите и не на последно място - и доходите на хората, и развитието на страната ще се подобрят.

Росица Велкова, служебен министър на финансите

Един от основните страхове сред обществото е, че с приемането на единната европейска валута цените на основни продукти ще скочат драстично. 

 

Разбира се, че съществува риск от спекула в отделни търговски обекти и това е нещо, което трябва да пресечем. От сега трябва да започнем да комуникираме какви ще са мерките това да се спира, как ще се подават сигнали това да не се случва. Аз имах възможността да видя в Хърватия това как това функционира и то функционира изключително ефективно.

Атанас Пеканов, вицепремиер

Целта на страната ни е да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 година. Според експерти - шансовете това да се случи са напълно реални.

 

Засега единствено на изпълняваме критерия за инфлацията, но картината там не е еднозначна. Знаете, че за първи път от 20 месеца насам трендът на инфлацията се обърна през месец октомври, така че следим този въпрос много внимателно и се надяваме, че ще имаме положително развитие.

Димитър Радев, управител на БНБ

Освен от депутатите зависи и от Централната банка и от МС и от служебното правителство, но смятам, че и изпълнителната власт, и Централната банка са достатъчно фокусирани върху това което се очаква от тях и можем да очакваме да изпълнят тяхната задача.

Милен Велчев, бивш министър на финансите

А за да се повиши доверието на хората към влизането в еврозоната - страната ни започва и мащабна информационна кампания. 

За Euronews Bulgaria Милица Бонева.