Европа

Лидерите на ЕС с нов опит да договорят петролното ембарго срещу Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Среща На Върха

Европейският съвет започна двудневното си извънредно заседание с тежък дневен ред, фокусиран върху войната в Украйна, прекъсване на енергийната зависимост от Русия и инвестициите в отбрана и сигурност.  Дискусиите изглежда преминат в сянката на несъгласията относно предложението за налагане на ембарго на вноса на руски петрол по море до края на годината. 

 

Изминаха почти 4 седмици, откакто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи забрана за внос на всички петролни продукти от Русия до края на годината. Предложението включваше както морския внос, така и петрола, който тече през тръбопроводи. Изключения ще бъдат направени за 3 страни членки – Унгария, Словакия и Чехия, които получават руски петрол по тръбопровода "Дружба" и нямат излаз на море, за да разчитат на алтернативни доставки. Именно заради опозицията на Будапеща най-вече се бави решението на общоевропейско ниво. 
"Обсъждането на пакет със санкции на ниво държавни лидери при липсата на консенсус би било контрапродуктивно", написа унгарският премиер Виктор Орбан до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. "То само ще подчертае нашите вътрешни разделения, без предлагане на реалистичен шанс за разрешаване на различията", пише още Орбан. Междувременно търпението на Украйна се изчерпва, като нейният външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че шестият пакет с европейски санкции "трябва да бъде одобрен възможно най-скоро, включително с ембаргото върху петрола". Санкциите изискват единодушно одобрение от 27-те страни членки на блока. 
Лидерите се фокусират върху последиците от войната и нуждите на Украйна от незабавна финансова и военна помощ. Украинският президент Зеленски обяви, че правителството се нуждае от над 7 милиарда долара на месец, за да плаща за основни услуги и да държи икономиката жизнеспособна. ЕС работи по макрофинансова поддръжка, която трябва да осигури заеми за 9 милиарда евро. Освен това се обсъждат идеи за финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна, включително чрез конфискация на руски държавни активи. Зеленски трябва да се обърне по видеоконферентна връзка към държавните и правителствени ръководители.