Спорт

Днес започва 1/4-финалната фаза в Катар

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Днес започват четвъртфиналните битки в 22-то издание на Световното първенство по футбол, което се провежда в Катар. От 17:00 часа българско време Хърватия се изправя срещу Бразилия, а вечерта Нидерландия и Аржентина ще излязат на терена от 21:00.

Сблъсъкът между „лалетата“ и „албиселесте“ е гвоздеят в петъчната програма от последните осем на Мондиала. Нидерландия стигна до тази фаза след успех над САЩ с 3:1, като е в серия от 19 поредни мача без загуба под ръководството на селекционера Луис ван Гаал след идването на специалиста за трети престой начело през август миналата година. От своя страна аржентинците имаха известни проблеми срещу Австралия, но в крайна сметка постигнаха своето за победа с 2:1. Лионел Меси и компания продължават похода си към финала, но ще трябва да минат през добре стоящите тактически нидерландци.

В ранния сблъсък, вицешампионите от 2018-а в Русия Хърватия се изправят срещу петкратните първенци на планетата Бразилия. Златко Далич и неговите възпитаници сломиха съпротивата на бойките японците в осминафиналите след равенство 1:1 в редовното време и продълженията и 3:1 при дузпите. „Ватрените“ ще разчитат на поредно силно представяне от Доминик Ливакович под рамката, както и на опита на Лука Модрич и Иван Перишич, за да се доберат до втори последователен полуфинал на Световно. На пътя им обаче е един от фаворитите за трофея в Катар - Бразилия. Селесао не прости на Южна Корея и го отвя след страхотна лекция през първото полувреме, когато уби интригата с четири безответни попадения.

Бразилците триумфираха и в двата си предишни сблъсъка с хърватите на световни финали, като и двата бяха в груповата фаза.

Арсенал - Олимпик Лион 3:0

Артилеристите спечелиха приятелската среща от турнира"Дубай Супер Къп"

Водачът във Висшата лига на Англия Арсенал се наложи над Олимпик Лион с 3:0 в първия си мач на приятелския турнир "Дубай Супер Къп". 

И трите гола за "артилеристите" паднаха през първото полувреме, като точни бяха Габриел Магаляеш, Едуар Нкетиа и Фабио Виейра.

Интересно е, че след мача бяха изпълнени дузпи за удоволствие на зрителите в Дубай. След изпълнението на петте наказателни удара отново Арсенал се наложи с 2:1, но при последния удар младежкият национал на Франция Раян Шерки се опита ва вкара с техничен удар в стил "Паненка", но вратарят на англичаните Карл Хайн не мръдна от мястото си и топката попадна право в ръцете му.

В неделя Ливърпул и Олимпик Лион ще играят един срещу друг на същия турнир.

Хебър - ЦСКА 2:3

Отборът от Пазарджик пропусна да се изкачи на лидерската позиция

ЦСКА се наложи като гост над Хебър с 3:2 гейма в отложен мач от шестия кръг на волейболното ни първенство за мъже, продължил повече от 2 часа.

Успехът беше драматичен, като ЦСКА направи пълен обрат от 0:1 до 2:1, остави шампионите да изравнят, но показа по-здрави нерви в тайбрека. Хебър започна по-силно мача и взеха аванс при 14:12 в първия гейм и не допусна да бъде застигнат от "червените", като затвори частта при 25:21.

Във втория гейм отборът на Александър Попов взе контрола върху играта почти през цялото време, като стигна до изразителното 24:17 и имаше седем геймбола. Хебър обаче направи невероятната серия от шест поредни точки, преди ЦСКА все пак да се измъкне и да спечели минимално. Това даде енергия на столичани, които бяха по-добри и в следващата част, в която постоянно водеха с 3-4 точки, а след 19:17 направиха шест поредни пункта и поведоха с 2:1.

Хебър се събуди в четвъртия гейм и стигна до 15:9, а след това и до 24:15, преди да изравни геймовете.

В тайбрека "червените" показаха по-здрава психика в ключовите моменти, като след 9:9 направиха 4 поредни точки, а при 14:10 реализираха още първия си мачбол. Той дойде при успешна блокада на Димитров.

Над всички в мача бе диагоналът на ЦСКА Димитър Димитров, който реализира 31 точки и завърши с 47% успеваемост в атака. Най-много точки за Хебър отбеляза Тодор Алексиев - 18, а със 17 остана Джакопо Масари. "Червените" направиха и 19 успешни блокади в мача срещу само 10 за тима от Пазарджик.