Общество

Как да се предпазим от закупуването на имитации на маркови стоки в интернет?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Появяват се сега за кратко за тези кампании някакви фейсбук страници или пък бързо съчинени сайтове, продават набързо нещо, взимат парите и после ги няма. Какво можем да направим – да ги проверяваме – да видим кога е създаден сайтът. Ако е направен миналата седмица е много рисково да пазаруваме от него.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите и експерт в тази област. Тя е и сред основателите на страницата в социалната мрежа „Ние, потребителите“ – един некомерсиален проект, създаден от граждани за гражданите.

Руменова посъветва още потребителите да проверяват колко информация има за съответния търговец – той задължително трябва да е посочил своето име, физически адрес и телефон, както и да има общи условия, по които се ръководят всички продажби на сайта. Правото на отказ в 14-дневен срок и правото на рекламация също задължително трябва да бъдат описани на интернет страницата на търговеца.

„Никога не трябва да се изкушаваме (да пазаруваме – бел. ред.) само заради съобщенията за намаления“, посочи още експертът по защита на потребителските права.

Тя посъветва да следим повече в интернет на каква цена се предлага даден продукт при повечето търговци и по този начин да можем да сравняваме.

Руменова коментира, че основната полза от новоприетите от ЕП и представители на страните членки на ЕС промени за затягане на правилата за продуктите, продавани онлайн, е въвеждането на изискването когато се продават онлайн стоки задължително да има икономически оператор, който да е базиран в ЕС и да носи отговорност за безопасността на тези стоки и тяхното съответствие.

„Най-рисковите стоки са именно т.нар. стоки от внос или тези, които идват от трети страни“, отбеляза Руменова.

По думите ѝ за наша радост законодателството на ЕС поставя най-много изисквания и съответно гарантира най-висока защита на правата на потребителите.

„Когато производителят, дистрибуторът или вносителят не са базирани в ЕС, е много трудно да се достигне до съответния производител“, отбеляза Руменова.

Тя коментира още, че новите правила трябва да започнат да действат след изтичането на т.нар. преходен период от година и половина.

Целия разговор вижте във видеото.