Свят

Зеленски и духът на Украйна са личност на годината на списание „Тайм“

От Euronews България Euronews България
Zelensky TIME Facebook2 Снимка: Time/Facebook

Списание „Тайм“ обяви за личност на годината украинският президент Володимир Зеленски и духът на Украйна.

Тазгодишният избор беше най-лесният, който си спомняме, посочват от издателството.

Независимо дали битката за Украйна изпълва с надежда или със страх, Володимир Зеленски оживи света по начин, който не сме виждали от десетилетия. В седмиците след като руските бомби започнаха да падат на 24 февруари, решението му да не избяга от Киев, а да остане и да набере подкрепа, беше съдбоносно, допълват още от списанието.

От първия си 40-секунден пост в Instagram на 25 февруари, показващ, че кабинетът и гражданското му общество са непокътнати и на мястото си, до ежедневни речи, изнасяни онлайн пред парламенти, Световната банка и наградите Грами – президентът на Украйна беше навсякъде. Неговата информационна офанзива промени геополитическото положение, поставяйки началото на вълна от действия, която заля земното кълбо, пише главният редактор на „Тайм“ Едуард Фелсентал.

Духът на Украйна беше въплътен от безброй личности във и извън страната. Мнозина се биеха зад кулисите, като Йовген Клопотенко, един от най-известните готвачи на Украйна, известен със своя борш, който осигуряваше над хиляда безплатни хранения на ден на бежанците в Лвов през първите седмици след инвазията, посочва Фелсентал.

Доказателство за това, че смелостта може да бъде също толкова заразна, колкото и страхът, за обединение на хората и нациите в защита на свободата, за напомнянето на света за крехкостта на демокрацията и на мира – Володимир Зеленски и духът на Украйна са личността на TIME за 2022 година, аргументират избора си от списанието.