Общество

Олена Коцева: Руската църква не се моли за мир, а за победа на руското оръжие в Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Руската църква не се моли за мир, тя се моли за победа на руското оръжие в Украйна, а посещението в България на руския митрополит Антоний поставя страната ни в негативна светлина пред европейските ни партньори.

Това мнение изразиха в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на сдружение „Мати Украйна“ Олена Коцева и народният представител от „Демократична България“ Кремена Кунева по повод посещението на руския митрополит Антоний у нас.

Руската православната църква отдавна не е храм за вяра, не е църква. Това е много силен инструмент на руските политици във всяка една хибридна война. Една църква, която подкрепя и благославя войниците на Русия да убиват, изнасилват и че това не е грях, не може да бъде представител на православната вяра. Това е същата терористична организация, каквато е цялата Русия.

Олена Коцева, председател на сдружение „Мати Украйна“

Коцева подчерта, че на протеста не са обиждали никого, а са изразило своето несъгласие с това да се въвлече България в международен скандал.

„В България идва човек, вторият в йерархията на руската православна църква на патриарх Кирил, който е в забранителния списък за влизане в Европа“, посочи председателят на сдружение „Мати Украйна“.

По думите на Коцева митрополит Антоний е бил изгонен от Германия преди 20 дена и не е бил допуснат в Англия.

Едно такова посещение има своето политическо отношение. Всякакъв тип такива визити на високопоставени служители, в случая на Руската църква, се представя пред обществото в Русия и пред света като един вид приемане, легитимация на това, което Русия върши в Украйна. Какво прави Кремъл в Украйна – убива невинни деца, изнасилват се деца, изпращат се руски граждани млади момчета, които биват хвърляни на бойното поле.

Кремена Кунева, депутат от „Демократична България“

„Ние не можем да заставаме на страната на Кремъл, на страната на убийци, на страната на пропагандата“, коментира още Кремена Кунева от „Демократична България“.

Руската църква не се моли за мир, а за победа на руското оръжие в Украйна, категорична е Коцева.

Целия разговор вижте във видеото.