Европа

ООН: Над 17 000 цивилни са загинали от началото на руската инвазия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Повече от 17 000 цивилни са загинали от началото на руската инвазия през февруари, сочат данните на Организацията на обединените нации. Сред жертвите има 419 деца. Пред Съвета за сигурност зам.-генералният секретар Мартин Грифитс заяви, че близо 14 млн. продължават да са разселени.

Заради прекъсванията на тока вследствие на руските атаки здравното министерство на Украйна призова болниците да спрат плановите операции и хоспитализациите. От ООН изразиха тревога от ситуацията, като заявиха, че ударите лишават хората от основни здравни грижи.

Зимата вече е в Украйна. Температурите са под нулата и се очаква да паднат под -20 градуса. Атаките срещу енергийна инфраструктура, включително електро- и топлоцентрали, оставиха милиони без достъп до отопление, ток и вода, което прибавя още едно опасно измерение към хуманитарната криза, причинена от войната.

Мартин Грифитс, зам.-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси

От началото на руската инвазия Световната здравна организация към ООН е регистрирала над 600 нападения срещу здравни обекти, които съставляват 70% от всички нападения срещу здравна инфраструктура в света. 

По-рано украинският президент посети ранени войници в лечебно заведение в Харков и раздаде медали на някои от тях. В своя реч за Деня на въоръжените сили Володимир Зеленски почете паметта на загиналите военни.

Междувременно от САЩ заявиха, че не насърчават Украйна да извършва удари отвъд собствените си граници. Тази седмица руското военно министерство обвини Киев за удари с дронове срещу две военни бази на стотици километри от украинската граница. Ден по-късно взривове имаше и на руско летище в Курск. Украинските сили не са поели отговорност за нито един от случаите.

Не сме предоставяли на Украйна оръжие, което да използва в Русия. Бяхме ясни, че това са отбранителни доставки. По-рано президентът каза, че не даваме възможност на Украйна да нанася удари отвъд границите си. Не насърчаваме Украйна да нанася такива удари. Всичко, което правим, всичко, което светът прави в подкрепа на Украйна, е в подкрепа на нейните независимост, суверенитет и териториална цялост.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ

Според анализатори, цитирани от „Ню Йорк Таймс“, използваните при атаките дронове вероятно са съветско производство и нямат общо с военната помощ, изпращана от Запада.