Спорт

Фенове на Ливърпул без билети били виновни за забавения финал в Париж

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
6A8fb57e67d6879d3da89ca6e7702146 Снимка: БГНЕС

Спортният министър на Франция Амели Удеа-Кастера заяви, че феновете на Ливърпул, които не са имали билети, са виновни за сблъсъците преди началото на финалния мач в Шампионската лига.

Съботният финал в Париж, който бе спечелен от Реал (Мадрид) с 1:0, бе забавен с повече от половин час, тъй като голяма част от привържениците на английския клуб не успяваха да влязат на "Стад де Франс". Около стадиона се бяха събрали куп привърженици на "червените", както и френски ултраси, които създаваха допълнителни проблеми на полицията.

Според крайнодесния френски политик Ерик Земур точно младежите от Сен Дени са били причина за хаоса. 

"Това, което се случи на първо място е, че имаше масово събиране на британските привърженици на клуба от Ливърпул, които бяха без билети или с фалшиви билети", каза френският спортен министър Амели Удеа-Кастера.

"Когато има такива струпвания пред входовете, е нормално част от хората да опитат да влязат със сила. Част от младежите от околността опитаха да се смесят с тази тълпа, което доведе до допълнителни проблеми", добави тя пред радио RTL.

След мача много фенове на Ливърпул се оплакаха, че не са успели да влязат на стадиона, въпреки че са имали билети. Кадри от телевизиите, както и видеа на присъстващи, показаха сблъсъците пред входовете на стадиона, хора, които прескачат огражденията около него, а също така и как полицията използва сълзотворен газ срещу жени и деца.

Във Франция определиха случилото се пред Националния стадион като "национален срам".