Euronews Primetime

Бургас, моряците и банкерите празнуват Никулден

От Euronews България Euronews България

Никулден е! Празнуват имениците, моряците и банкерите. Бургас също град официално чества своя празник на днешния ден. Празнуват още Царево и Черноморец, чието старо име е Свети Никола. Тържествата край морето продължиха през целия ден, като традиционно и тази година започнаха с литийни шествия и хвърляне на венци и цветя в морето. 

В никулденското градче в центъра на Бургас, традиционно след вдигането на знамената бе осветена празничната трапеза. На нея задължително има шаран. 

 

Да бъде мир, любов и съзидание. Нека Свети Николай Чудотворец да пази и закриля всички. 

Мария Нейкова - областен управител на Бургас

Напук на всички кризи, войни, беди, следващата година бъде наистина благодатна за нашия град. Убеден съм в това. Аз съм бил винаги оптимист, желая много здраве на своите съграждани. Всички, които обичат Бургас, а те са много по света. 

Димитър Николов - кмет на община Бургас

Ученици от Морското училище в Бургас пък показваха на хората моряшките възли, които са част от обучението им по пътя към мореплаването. 

 

- Кой е твоя любим възел, да го покажем? - Хвърлаголото. Това се използва като тежест, когато го подаваме от кораба. 

Христо Георгиев – 11. клас, Морско училище

По същото време от пристанище Бургас поздрав с корабни сирени отправиха Военноморските сили. 

Мрачно, но топло време посрещна десетките ентусиасти, който дойдоха на моста да видят традиционното, символично потапяне в Черно море на единствената останала в Европа екипировка за подводно гмуркане от 60-те години на миналия век. И разбира се литийното шествие с хвърляне на венци и цветя в морето. 

Малка част от над 5500 именици в в региона и тази година се включиха в обща снимка за спомен. На нея най-малкият Никола се оказа почти на 2 месеца, а най-възрастният тази година бе 82-годишният дядо Кольо. 

 

Пожелавам всичко най-добро на всички граждани, да са живи и здрави. 

Кольо Русев – 82г.

Щастливи днес бяха и учениците, за които празничния ден днес бе неучебен. А тържествата продължиха до вечерта с концерт и запалване на светлините на коледната елха. 

За Euronews Bulgaria Елена Танева.