България

Лидерите от ЕС се събират в Брюксел заради петролното ембарго и санкциите срещу Русия

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9400122 (1) Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре в Брюксел на среща на върха, България ще бъде представена от премиера Кирил Петков. 

Темите за обсъждане на форума са войната в Украйна, санкциите срещу Русия и високите цени на енергията. 

Преговорите между страните за постигане на споразумение за ембаргото върху руския петрол и петролни продукти продължиха и вчера, но споразумение не беше постигнато. Обсъжда се вариант до края на годината да бъдат забранени доставките на руски петрол по море, но да има изключение за доставките по тръбопровода "Дружба", припомня БНТ. 

Унгария не приемa новия вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години. Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго. 

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка, като на България се предлагат две дати - или юни 2024 г., или декември. Нашата страна настоява за по-дългия период – декември 2024 г.

Евролидерите ще обсъждат по-късно създаването на фонд за следвоенното възстановяване на Украйна. В срещата чрез видеовръзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.