Култура

Искат от Британския музей да върне Розетския камък в Египет

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Египтолози настояват за връщането на прочутия Розетски камък от Британския музей в Египет. Кампанията е подкрепена от две петиции. Засега Британският музей не е казал категорично дали ще репатрира артефакта в страната му на произход. 

Египетското съкровище на възраст 4000 години, използвано за дешифриране на древни йероглифи, стана обект на бурен дебат за собствеността на реликви, съхранявани в музеи в Европа и САЩ. Сега египтолози искат връщането на камъка.

"Мисля, че всички страни имат право да поискат обратно своето наследство. През XIX век е имало робство, детският труд е бил законен и жените са нямали права. Днес сме в XXI век и трябва да поправим грешките от миналото", заяви египтологът Моника Хана.

Розетският камък е отнесен от Египет в Обединеното кралство през 1801 г. Хана организира петиция за репатрирането му. Документът е събрал 4200 подписа.

"Днес, за мен Розетският камък е символ на западния колониализъм над моята култура. Той представлява плячка от войната, културно насилие. И аз моля не само за реституционно репатриране, аз също така обучавам студенти, които ще станат изследователи, за да продължат битката, докато Розетският камък не бъде върнат в Египет", добавя тя.

Британският музей настоява, че има легални претенции към черната гранитна плоча. Въпреки че много западни музеи започват да връщат артефакти в страната ми на произход, институтът не може да потвърди, че някога е репатрирал артефакт от своята колекция.

"Посланието ми към Британския музей е: крайно време е влезете в своята роля на музей от XXI век. Той трябва да открие нова визия и философия за ролята си на музей, а реституцията и репатрацията са в основата на тази нова философия", заяви Хана.

Реликвата е само една от над 100 хиляди египетски и судански артефакта, съхранявани в Британския музей. Тъй като спорът за оригиналния камък продължава, властите в Кайро все още не са направили официален коментар по темата за евентуално репатриране.