Свят

Безкрайно щедър на слънце, Египет се стреми да се превърне в „зелена“ държава

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От разстояние безкрайният пейзаж от соларни панели лесно може да се вземе за земеделска земя преди жътвата. Но в пустинята в южен Египет работниците отглеждат друга ценна стока: електричество. След като слънцето огрее фотоволтаичните панели, топлинният заряд генерира електроенергия, която тече към 4 държавни електроцентрали, разпределящи я към националната мрежа на Египет.

Всичко това е част от усилията да се увеличи производството на възобновяема енергия. С почти постоянно греещо слънце и вятър по крайбрежието на Червено море, експертите смятат, че арабската страна има потенциала да стане „зелена“.

Страната има много планове за бъдещето. Да достигне почти 42 процента от своя енергиен микс от въобновяеми източници до 2035 г. Това е сериозен потенциал за инвеститорите като нашата компания, специализирана в производството на енергия от възобновяеми източници.

Файсал Еиса, генерален мениджър на „Лекела“

Но Египет е и развиваща се държава и като много други се сблъсква с препятствия в екологичния преход. Голяма част от инфраструктурата зависи от изкопаемите горива, за да бъде захранвана страната с население от 104 милиона.

През последните години бяхме свидетели на по-малък интерес към интегрирани проекти за възобновяема енергия в Египет, както по отношение на слънчевата енергия на юг, така и на вятърната близо до бреговете на Червено море. Египет, за съжаление, пропусна целта си от 20% възобновяеми енергийни ресурси като дял от производството на електроенергия до 2022 г. В момента процентът е около 10.

Карим ел-Генди, асоцииран сътрудник в Чатъм Хаус

Фермата със соларни панели или проект „Бенбан“, наречен така на името на близкото село – поставя Египет на челно място в Африка по отношение на възобновяемата енергия.

Но остават въпроси за дългосрочната стратегия за производство на „зелена“ енергия и дали има достатъчно стимули за правителството да стигне целта от 42% електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г.