Европа

Сериозен недостиг на горива в Унгария

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Шофьорите в Унгария се сблъскват все повече с недостиг на бензин и дизел в бензиностанциите, а наложеният от правителството таван на цените оказва натиск върху собствениците на малки бензиностанции. Държавната петролна компания МОЛ не може да насмогне на търсенето. На стотици бензиностанции в страната са залепени хартиени бележки за наличните горива, количествата и цените.

Знак на една бензиностанция в Мартонвашар, град на 30 км югозападно от Будапеща, информира шофьорите, че могат да купят само два литра гориво на намалена цена, определена от държавата преди повече от година.

През последните три седмици МОЛ не е извършила никакви доставки за малките бензиностанции.

Значителна част от бензиностанциите изобщо не получават гориво от държавната петролна компания МОЛ, така че имаме ситуация, в която няма гориво на регулираната цена. Но законът, който забранява на бензиностанциите да спират услугата, остава в сила.

Ласло Гепеш, съпредседател на Асоциацията на независимите бензиностанции 

Таванът на цените на горивата, наложен от правителство на Орбан през ноември 2021 г, определи максималната цена за бензина и дизела на 480 форинта (1.22 долара) за литър. Тъй като пазарните цени не спряха да се покачват, особено след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, вносът на горива в Унгария се срина. Чуждестранните доставчици не намериха страната за достатъчно атрактивна за продажби предвид задължителните цени с отстъпка.

Друг ефект от тавана на цените е, че евтините продукти се изчерпват бързо. Хората купуват гориво сякаш няма да има утре. Това, което знаем от официалните изявления на МОЛ, е, че общото потребление на гориво в страната е с около 20-25% по-високо от миналата година. Това е количество, което дори МОЛ не може да достави.

Ласло Гепеш, съпредседател на Асоциацията на независимите бензиностанции 

Прекъсванията в доставките на петрол за Унгария през тръбопровода „Дружба“, който доставя суров нефт от Русия през Украйна, също допринесоха за недостига.