Европа

Еврокомисията поиска замразяване на 13 млрд. евро за Унгария

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия препоръча да бъдат замразени 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, тъй като Будапеща не изпълнява ангажиментите си за спазване на европейското върховенство на закона.

Брюксел препоръча помощта за коронавируса и други субсидии да бъдат отпуснати едва когато дясното националистическо правителство на премиера Виктор Орбан изпълни изцяло обещанията си за спазване на принципите на правовата държава и върховенството на закона в пълна степен.

Досегашните мерки на Будапеща за борба с корупцията не са били достатъчни. Става дума за около 7,5 млрд. евро от бюджета на Общността и 5,8 млрд. евро от помощта за коронавируса.

 

За съжаление Унгария не е поправила положението. Поради това Комисията запазва предложението си относно мерките за бюджетна защита непроменено.

Йоханес Хан, комисар по бюджета на ЕС

Замразените средства могат да бъдат освободени само ако са изпълнени 27 условия - от укрепване на антикорупционната рамка до подобряване на независимостта на съдебната система. Сега държавите - членки на ЕС, ще трябва да гласуват до 19 декември дали да подкрепят, отхвърлят или променят препоръката на Комисията.

Унгарската опозиция приветства предложението и очаква държавите членки скоро да го одобрят.

 

През последното десетилетие в Унгария са постъпили милиарди евро, но здравната система е в по-лошо състояние от преди. Конкурентоспособността на страната не се е повишила, защото всички тези пари са отишли при олигарсите.

Клара Добрев, евродепутат от Унгария

С това решение този процес може да бъде спрян.

Финансовите министри на ЕС се нуждаят само от квалифицирано мнозинство, за да приемат текста. Гласуването е насрочено така, че да не се стигне до допълнително забавяне на други въпроси, които Унгария блокира. Сред тях са отпускането на средства за Украйна и споразумение за глобален корпоративен данък.