Политика

Политолози: Депутатите преобърнаха дневния ред на обществото

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В рамките на 2 месеца политиците преобърнаха дневния ред на обществото и представиха промените в Изборния кодекс като едва ли не най-важния закон в държавата за следващите 10-15 години напред.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ специалистът по политически комуникации проф. Росен Стоянов и политолога Георги Киряков.

Отегчението беше толкова голямо от този маратон, че аз в края на краищата не разбрах какво точно е гласувано и ще трябва доста сериозно да се върна във всички дебати, свързани с изборния кодекс, за да мога да осъзная какво реално депутатите ни предлагат като начин на гласуване.

Георги Киряков, политолог

„Оказа се, че Изборният кодекс е ябълката на раздора между партиите, което създаде напрежение в обществото. А обществото има много други точки в дневния ред, които трябва да бъдат решени и на които, нито парламентът, нито служебното правителство дава отговори“, посочи политологът Георги Киряков.

Според експертът по политически комуникации проф. Росен Стоянов хаосът с гласуването на отделни предложения за промени на изборните правила е бил толкова голям, че в крайна сметка е трудно да се определи кой ще понесе политическа отговорност за конкретни грешни решения.

По думите на проф. Стоянов в предизборната кампания никой не е поставил акцент върху този законопроект.

Българските граждани, които решиха да гласуват, все пак участваха в процеса, делегираха властта на тези политически партии, които преобърнаха дневния ред и поставиха този законопроект като едва ли не най-важното пред България в близките 10-15 години.

Проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации

Според политолога Георги Киряков никога не е имало единствен и неповторим, справедлив начин на гласуване.

„Затова има разнообразие от избирателни системи в целия свят. Има разнообразие от начини на гласуване, включително в САЩ не е само с машина“, посочи той.

Според него най-вероятно президентът ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс, но подчерта, че държавният глава все още не е изразявал окончателна позиция по въпроса.

„Ако трети мандат се даде на БСП, президентът ясно казва, че иска да се върви към предсрочни избори. Само че той може да не го направи това нещо, защото него ще го обвинят в предсрочни избори“, отбеляза Киряков.

„Единствената логика, която намирам в търсене на изход чрез „Български възход“ е, че Радев ще има байпас да заобиколи ръководството на БСП, отново оставяйки на разположение и подавайки позитивен сигнал към избирателите на БСП, като подкрепи човек, който е гравитирал около това пространство, но и два пъти бивш негов министър-председател“, добави проф. Стоянов.

Политолозите прогнозират по-скоро избори, отколкото съставяне на правителство.

Целия разговор вижте във видеото.