Общество

Димитър Киров, Агенция за бежанците: Очакваме украинските граждани да се интегрират по-бързо

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Няма да има ново преместване на украински бежанци. Програмата на правителството е продължена до 24 февруари 2023 г. Такова преместване не е наложително.

Това каза пред Euronews Bulgaria зам. председателят на Агенция за бежанците Димитър Киров.

Програмата е продължена с параметрите от самото начало – 15 лв. с изхранване, 10 лв. без изхранване. Това, че някои хотели затварят не е по вина на правителството.

В началото издръжката беше по 40 лв. на бежанец, но тогава никой не можеше да предположи какви ще са параметрите на войната, колко дълго ще продължи, какъв ще е нейният мащаб. Когато преразгледахме финансовите възможности на държавата се прецени, че трябва да бъдат намалени тези разходи. Освен това самите хотелиери се съгласиха и казаха, че не е било нужно такова драстично финансиране, каквото е било в началото.

 

На територията на страната в момента пребиват 51 364 украински граждани, но само 12 000 от тях са настанени в хотели, места за настаняване и държавни бази. В държавните бази ще бъдат наставяни новодошли след 31 октомври. Преди това ще преминават през буферни центрове, но престоят им там няма да бъде за повече от 30 дни.

Очакваме украинските граждани да се интегрират в нашето общество по-бързо. Ако приемем, че за тези 9 месеца те са преминали през период на адаптация, то би трябвало те вече по-активно да се включат към интеграционните програми, по-бързо да намерят работа и жилище, да изпратят децата си на училище. Много важен момент от интеграцията е научаването на езика.

Вижте цялото интервю във видеото.